Rīgas dome plāno samazināt pabalstus politiski represētajām personām

Rīgas domes plānotie budžeta grozījumi paredz samazināt pabalstu politiski represētajām personām un likvidēt pabalstu tiem vecākiem, kuru bērni netiek nodrošināti ar vietu pirmsskolā Rīgas administratīvajā teritorijā.

Lai ietaupītu 55 500 latus Rīgas domes budžetā, vienreizējā pabalsta apmēru politiski represētajām personām iecerēts samazināt no līdzšinējiem 50 latiem uz 35 latiem.

JL deputāts Olafs Pulks norāda, ka to nedrīkstot pieļaut. "Mēs nedrīkstam pieļaut, ka uz šīs sociālās grupas rēķina valdošā koalīcija mēģina sadiegt pašvaldības budžetu. Šie cilvēki ir daudz pārcietuši politisko represiju rezultātā. Valsts un pašvaldību institūcijām un to amatpersonām jāgādā, lai likumā noteiktajā kārtībā tiktu novērstas totalitāro režīmu radīto civilo, ekonomisko un sociālo tiesību ierobežojumu izraisītās sekas un atlīdzināti šo režīmu radītie materiālie zaudējumi, to nodarītais fiziskais un morālais kaitējums. Samazinot pabalstu apjomu politiski represētajiem, mēs klaji atgādinām šiem cilvēkiem par iepriekš pieredzēto netaisnību," uzsver Pulks.

Tāpat Rīgas domē izskanējusi vēlme pārtraukt ikmēneša pabalsta izmaksu to vecāku bērniem, kuru atvasēm netiek nodrošināta vieta pirmsskolā Rīgas administratīvajā teritorijā.

"JL kategoriski iebilst pret šādu rīcību, jo savulaik tieši mūsu partija panāca, ka vecākiem, kuru bērniem dome nevar nodrošināt vietu Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tiek ieviests un nodrošināts pabalsts 50 latu apmērā," norādīja JL deputāte Baiba Brigmane.

Brigmane atgādināja, ka Rīgā uz vietu bērnudārzā joprojām gaida vairāki tūkstoši mazuļu, kuru ikdienas aprūpe ir pašu vecāku ziņā, un katrs to risina, kā nu māk.

"Laikā, kad dramatiski pieaug bezdarbs, ģimenēm ar bērniem svarīgs katrs iespējamais atbalsts. Līdz šim domes budžetā bija atvēlēti līdzekļi, lai izmaksātu kompensācijas visu aiz svītras palikušo bērnu vecākiem. Mūsuprāt, labi iesāktie darbi ir jāturpina, maksimāli racionāli izmantojot pieejamos līdzekļus," sacīja Brigmane.

Rīgas domes deputāti šodien skatīs pašvaldības šā gada budžeta grozījumu projektu, kurā budžeta deficītu plānots palielināt par vairāk nekā desmit miljoniem latu.

Līdz ar to deficīts sasniegs 57 miljonus latu jeb 13% no kopējiem plānotajiem ieņēmumiem.

Grozījumu projektā paredzēts, ka pašvaldības kopējie ieņēmumi šogad samazināsies par 8,04 miljoniem latu, savukārt izdevumi pieaugs par 2,17 miljoniem latu.

Plānots, ka domes budžeta kopējie ieņēmumi šogad samazināsies par 8,04 miljoniem latu, pamatbudžeta ieņēmumi palielināsies par 2,34 miljoniem latu, bet speciālā budžeta ieņēmumi samazināsies par 10,34 miljoniem latu.

Paredzēts, ka pašvaldības budžeta kopējie izdevumi palielināsies par 2,17 miljoniem latu, tostarp pamatbudžeta izdevumi palielināsies par 8,21 miljonu latu, bet speciālā budžeta izdevumi samazināsies par 6,05 miljoniem latu.

Saskaņā ar grozījumu projektu pašvaldības ieņēmumi šogad plānoti 435,4 miljonu latu apmērā, bet izdevumi - 492,45 miljoni latu.

Augustā pieņemtie budžeta grozījumi paredzēja, ka pašvaldības budžeta ieņēmumi būs 443,4 miljoni latu, izdevumi - 490,46 miljoni latu, bet deficīts sasniegs 47 miljonus latu.

Svarīgākais