Gatavi sākt izpārdot "Latvenergo"

Lai piesaistītu naudu investīciju projektiem, tirdzniecībai biržā varētu tikt piedāvāti 20% "Latvenergo" akciju.

Par šādu ideju diskutēts uzņēmuma valdē. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) par šo ideju izteicies pozitīvi, norādot, ka "tad "Latvenergo" nebūtu jāprasa valsts iesaistīšanās TEC-2 rekonstrukcijas otrajā kārtā".

Tomēr šo ideju realizēt nebūs viegli, jo jāmaina likumi, kas nosaka, ka "Latvenergo" ir 100% valsts uzņēmums. Saskatot potenciālus draudus valstij stratēģiski svarīga uzņēmuma ietekmēšanā privāta investora interesēs, kas varētu nozīmēt arī elektrības tarifu celšanu, jau 2000.gadā tika rīkots referendums pret "Latvenergo" privatizāciju.

Toreizējie aktīvisti ir gatavi tagad rīkoties tāpat, apliecināja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns.

Biržas idejas atbalstītāji gan uzskata - tādā gadījumā katra mājsaimniecība varētu tikt pie "Latvenergo" akcijām un vismaz daļu par elektroenerģiju samaksātā atgūt atpakaļ dividenžu veidā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis uzsver, ka "Latvenergo" kaut vai daļēja iesaistīšanās biržā būtu slēpta šī uzņēmuma privatizācija.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".