ES Latvijai šogad prognozē 4,3% ekonomisko izaugsmi

Eiropas Savienība (ES) Latvijai šogad prognozē 4,3% ekonomisko izaugsmi, liecina Eiropas Komisijas (EK) izdotais rudens ekonomikas prognožu ziņojums.

"Nesenie mazumtirdzniecības, rūpniecības apgrozījuma un tirgus pārliecības dati liecina, ka vietējā tirgū turpinās spēcīga attīstība, taču eksporta pieaugumu ir nedaudz mazinājusi ārējā pieprasījuma pavājināšanās," teikts ziņojumā.

"Sagaidāms, ka ekonomikas pieaugums palēnināsies šogad līdz 4,3% un 2013.gadā līdz 3,6%, tomēr [ekonomiskā izaugsme Latvijā] pārspēs visas pārējās ES dalībvalstis," ziņojumā norāda EK.

Savukārt 2014.gadā Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums no jauna sāks palielināties līdz 3,9%.

Saskaņā ar šīm prognozēm Latvija šogad un nākamgad būs visātrāk augošā valsts ES.

EK arī prognozē, ka bezdarba līmenis Latvijā turpinās samazināties - šogad līdz 15,2%, 2013.gadā līdz 14,3% un 2014.gadā līdz 12,7%.

Kā jau ziņots, Eiropas Savienība (ES) trešdien samazināja eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi nākamajam gadam līdz 0,1%, salīdzinot ar iepriekš prognozēto 1% pieaugumu.

ES izdotajā rudens ekonomikas prognozē norādīts, ka ekonomiskā izaugsme eirozonā atsāksies 2014.gadā, kad gaidāms 1,4% pieaugums.

"Eiropa piedzīvo sarežģītu makroekonomikas sabalansēšanas procesu, kas ilgs kādu laiku," pavēstīja ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Oli Rēns, norādot uz pakāpenisku atveseļošanos no nākamā gada sākuma.

"Mūsu prognozes norāda uz to, ka Eiropas izaugsmes izredzes no nākamā gada sākuma pakāpeniski uzlabosies. Svarīgākie politiskie lēmumi ir ielikuši pamatus uzticības nostiprināšanai. Saspīlējums tirgos ir mazinājies, tomēr tas nav iemesls ieslīgt pašapmierinātībā. Eiropai jāturpina apvienot stabilu fiskālo politiku ar strukturālajām reformām, lai radītu priekšnoteikumus ilgtspējīgai izaugsmei un tādējādi panāktu, ka samazinās šobrīd nepieņemami augstais bezdarba līmenis," sacīja komisārs.

ES lēš, ka bezdarba līmenis eirozonā šogad sasniegs 11,3%, bet nākamgad palielināsies līdz 11,8%, pirms samazināsies līdz 11,7% 2014.gadā.

Bezdarba pieaugums skaidrojams ar vāju iekšzemes pieprasījumu, ņemot vērā valdību īstenotos taupības pasākumus, lai stabilizētu to ekonomikas.

Eiropas Savienībai kopumā šogad tiek prognozēta ekonomikas lejupslīde 0,3% apmērā, kam nākamgad sekos pieaugums par 0,4%.

Svarīgākais