Aicina atjaunot neapliekamo minimumu līdz 90 latiem un paaugstināt ienākumu nodokli līdz 27%

Nodokļu maksātāju biedrība (NMB) Saeimā iesniegusi priekšlikumu atjaunot ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) neapliekamo minimumu 90 latu mēnesī, saglabāt atvieglojumu par apgādībā esošu personu 63 latu apmērā, kā arī paaugstināt IIN līdz 27%.

NMB eksperti aprēķinājuši, ka valsts iedzīvotāju vairākumu, tas ir, vidusslāni, vairāk ietekmē neapliekamā minimuma un atvieglojumu par apgādībā esošu personu samazināšana nekā IIN paaugstināšana. IIN paaugstināšana līdz 27% atstātu tādu pašu ietekmi uz vidusslāni kā valdības samazinātais neapliekamais minimums.

Salīdzinot ar iepriekšējām likmēm, katrs valsts iedzīvotājs no 2010.gada 1.janvāra ar vienu apgādājamo personu zaudēs mēnesī 23,69 latus. Saskaņā ar plānoto budžetu šis samazinājums no 150 latu algas būtu attiecīgi 14,58%, bet personai ar 1900 latiem šie 23,69 lati būtu vien 1,73%.

Aprēķini rāda, ka algas samazinājums uz rokas joprojām būs mazāks par valdības plānotajām izmaiņām - pie aptuveni 500 latiem uz papīra bez apgādājamiem un pie 800 latiem algas uz papīra iedzīvotajiem ar vienu apgādājamo. Jo vairāk ir apgādājamo, jo vairāk palielinās algas slieksnis, kuru minimāli skartu IIN ar 27% likmi.

Neatjaunojot ar IIN neapliekamo minimumu 90 lati mēnesī un atvieglojumus par apgādībā esošu personu 63 lati, valstī jau šinī ziemā būšot sociāla katastrofa, prognozē NMB. Zemo algu saņēmējiem ienākumi uz rokas samazināsies par 10%-15%. Pieaugs iedzīvotāju nabadzība, parādi, pašnāvības, noziedzība u.c. negatīvas parādības, uzsver biedrība.

Jau ziņots, ka darbā pie nākamā gada valsts budžeta valdība virzīsies uz 25% IIN likmes atjaunošanu, tomēr vēl tiks vērtēts, vai pavisam atteikties no ar nodokļiem nepaliekamā minimuma samazināšanas, atzinis premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Valdības vadītājs uzsvēra, ka, ņemot vērā sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, valdību veidojošās koalīcijas partijas ir vienojušās virzīties uz 25% IIN likmes palielināšanu, kā arī konceptuāli vienojušās par progresīva nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanu.

IIN likmes palielināšanu lielā mērā ietekmējuši starptautisko aizdevēju iebildumi, atzina premjers.

Savukārt, runājot par nepaliekamā minimuma nesamazināšanu, Dombrovskis sacīja, ka "optimālā gadījumā neapliekamo minimumu varētu arī nesamazināt, bet tas būs atkarīgs no tā, cik lieli iebildumi starptautiskajiem aizdevējiem būs izdevumu daļā, jo, ja būs lieli iebildumi, nāksies domāt par kompensējošiem pasākumiem".

LETA jau ziņoja, ka valsts budžeta 2010.gada ieņēmumi plānoti 3 781 888 682 latu apmērā, bet izdevumi - 4 347 973 488 latu apmērā.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,7% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.