Aizdevēji iebilst pret dažām pozīcijām nākamā gada budžetā par kopējo summu ap 200 miljonie

Starptautiskajiem aizdevējiem ir pretenzijas par vairākām 2010. gada budžeta projekta pozīcijām kopumā 150 līdz 200 miljonu latu apmērā.

Starptautiskie aizdevēji pauž bažas, ka budžeta izdevumi tiek nevis samazināti, bet gan pārlikti no gada uz gadu, kā, piemēram, tas noticis ar tēriņiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecībai, kuras būvniecības termiņš tiek pagarināts.

Patlaban budžeta paketē iekļautie likumprojekti arī paredz, ka samazinājums pabalstiem, kas pārsniedz 350 latus, tiek noteikts uz diviem gadiem, bet, visticamāk, nāksies noteikt, ka šāds samazinājums būs beztermiņa, aģentūrai LETA skaidroja politiķis.

Viņš norādīja, ka reāli problēmas var būt ar aptuveni 30-40 miljoniem latu, par kuriem valdībai būs vēl jādomā, kur šo summu atrast budžetā. Aģentūras LETA avots nevēlējās precizēt, uz kā rēķina tas tiks darīt, bet pieļāva, ka tas tiks veikts budžeta samazināšanas ceļā.

Ar starptautiskajiem aizdevējiem arī pagaidām ir panākta vienošanās, ka Latvija neievieš progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Taču, iespējams, progresīvais ieņēmumu nodoklis varētu tikt piemērots lielo uzņēmumu dividendēm, lai uzņēmumi neizņemtu peļņu, bet ieguldītu to uzņēmuma attīstībā.

Svarīgākais