''Baltkom'' vērš Eiropas Komisijas uzmanību uz digitālās televīozijas konkursa nelikumībām

Lai vērstu uzmanību uz nelikumībām, kas saistītas ar Latvijas valsts budžeta līdzekļu nelietderīgu izmantošanu un godīgas konkurences kropļošanu, telekomunikāciju uzņēmums Baltkom vērsies ar sūdzību Eiropas Komisijā ar lūgumu izvērtēt Satiksmes ministrijas rīkotā digitālās televīzijas ieviešanas konkursa norisi un rezultātus.

Precīza nelikumīgā atbalsta summa Baltkom nav zināma, taču saskaņā ar uzņēmuma rīcībā esošo informāciju tā pārsniedz 10 miljonu latu jeb vairāk nekā 14 milj.onu eiro četru gadu periodā.

Sūdzībā EK Baltkom uzsver, ka konkurss noticis steigā un uzvarētāja izvēle nav bijusi caurspīdīga. Tā rezultātā valstij piederošajam uzņēmumam SIA Lattelecom ir piešķirts liela apjoma nelikumīgs valsts atbalsts. Ar šī atbalsta piešķiršanu SIA Lattelecom ir guvis labumu, kas samazina tā izdevumus, kuri normālos tirgus apstākļos būtu iekļauti komersanta budžetā. Tādējādi, piešķirot valsts atbalstu no Latvijas budžeta līdzekļiem, SIA Lattelecom ir radītas ekonomiska rakstura priekšrocības salīdzinājumā ar citiem uzņēmumiem.

Vienlaikus starp SIA Lattelecom un VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs ir noslēgts līgums par valstij piederošās infrastruktūras izmantošanu, tādejādi ļaujot Lattelecom iegūt ekskluzīvas radiofrekvenču spektra joslas 174-230 MHz un 470-862 MHz diapazonā lietošanas tiesības Latvijas Republikā komercdarbības veikšanai par normāliem tirgus apstākļiem neatbilstoši zemu maksu.

Baltkom arī uzsver, ka tos papildu līdzekļus, ko SIA Lattelecom ir ieguvis saistībā ar tam piešķirto nelikumīgo atbalstu, tas var izmantot, lai nostiprinātu savas tirgus pozīcijas, piemēram, ekonomiski nepamatoti samazinot maksu par tā sniegtajiem pakalpojumiem un tādejādi izspiežot no tirgus savus konkurentus. Šādā veidā prettiesiska konkurences kropļojuma rezultātā nenoliedzami tiktu pasliktinātas citu tirgus dalībnieku pozīcijas.

Vienlaikus Baltkom arī Rīgas apgabaltiesā ir pārsūdzējis Konkurences padomes (KP) atteikumu uzsākt izmeklēšanu par Satiksmes ministrijas rīkotā digitālās televīzijas ieviešanas konkursa norisi.