Klienti sūdzoties, ka taksometru kompānija "Alviksa" krāpjoties ar tarifiem

Latvijas Vieglo taksometru nozares darba devēju organizācija (LVTNDDO) nosūtījusi vēstuli Konkurences padomei (KP), lūdzot izvērtēt taksometru kompānijas "Alviksa" darbību, par kuru saņemtas sūdzības no klientiem par to, ka kompānija iekasē augstāku maksu par pakalpojumu, nekā to paredz kompānijas deklarētie tarifi.

Taksometru nozares pārstāvji norāda, ka izvērtējot "Alviksa" klientu iesniegtos čekus par braucienu ar šīs kompānijas automašīnām, atklājās, ka šī uzņēmuma taksometros skaitītāju rādījumi nav precīzi, proti, skaitītājs par katru nobraukto kilometru uzrāda augtāku tarifu. Alvikss deklarējis, ka pakalpojuma cena ir 0,25 LVl par km, taču veicot aprēķinu, cik jāmaksā par katru reāli nobraukto kilometru - šī summa ir 0,40 LVL par nobraukto kilometru. Tādējādi tiek maldināti pasažieri, piedāvājot pakalpojumu par vienu tarifu, bet reāli braukšanas maksa, par ko var pārliecināties brauciena beigās, tiek pieprasīta, piemērojot citu tarifu.

LVTNDDO skaidro, ka pasažieru komercpārvadājumu Licencēšanas komisija apstiprina vieglo taksometru tarifus katram uzņēmumam pārvadājumiem Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā. Saskaņā ar MK Noteikumiem par pasažieru pārvadāšanu ar vieglajiem taksometriem informācija par šiem tarifiem tiek norādīta uz transportlīdzekļa virsmas. Tādējādi pasažieri arī tiek informēti par pakalpojuma tarifiem, piemēram, Alvikss noteikusi, ka iekāpšana vai nomas sākummaksa LVL 0.60, maksa par kilometru vai nobraukuma tarifs - LVL 0.25 un laika tarifs - 6.00 LVL/h. Braukšanas maksa atkarīga no brauciena attāluma un arī brauciena ilguma, ko uzskaita mērinstruments - taksometra skaitītājs.

Taču LVTNDDO ir saņēmusi vairākkārtējas pasažieru sūdzības par to, ka viņu izvēli izmantot Alviksa taksometrus noteikusi informācija par zemo tarifu, kas izrādās bijusi maldinoša. Tādējādi, piedāvājot maldinošu reklāmu, tiek iespaidota klientu izvēle, vienlaicīgi radot negodīgus konkurences apstākļus, veidojot priekšrocīgus apstākļus savas ekonomiskās darbības realizēšanai vieglo taksometru pārvadājumu tirgū.

Latvijas Vieglo taksometru nozares darba devēju organizācija uzskata, ka ar šādu darbību brīvā tirgus apstākļos SIA Vudi taxi negodīgi konkurē un ļaunprātīgi izmanto klientu uzticību, tādējādi kropļojot tirgu, kavējot, ierobežojot un deformējot konkurenci.

Svarīgākais