ES Latvijas trūcīgajiem piešķirs 5,2 miljonus eiro

Nākamgad Eiropas Savienības (ES) trūcīgāko personu pārtikas programmai Latvijā būs pieejami 5,2 miljoni eiro, bet visā ES finansējums būs 500 miljonu eiro. Visvairāk naudas trūcīgo atbalstam saņem Itālija, Spānija un Polija, bet kopumā Eiropas palīdzību izvēlējušās 19 valstis.

2013.gads būs pēdējais, kad programmu finansēs no ES lauksaimniecības budžeta. 23.oktobrī EK paredzējusi publicēt savu redzējumu par programmas darbību pēc 2013.gada.

"Mēs varam būt lepni par to, ko ES pārtikas paku programma daudzu gadu laikā ir sasniegusi, bet nu ir pienācis laiks apdomāt, kā turpmāk vislabāk reaģēt uz vistrūcīgāko personu vajadzībām," šodien paziņoja ES lauksaimniecības komisārs Dačans Čološs.

"Mēs domājam, ka ES šī politika ir svarīga, it īpaši šajos grūtību apstākļos. Paredzams, ka nākamajā gadā ieguvēji būs aptuveni 18 miljoni cilvēku. Tādēļ Komisija ir ierosinājusi savā budžeta priekšlikumā 2014.–2020. gadam rezervēt 2,5 miljardus eiro, lai turpinātu programmu, kas palīdz vistrūcīgākajiem. Tā kā šis finansējums labāk atbilst ES nabadzības izskaušanas mērķim, tas tiks iekļauts sociālās kohēzijas politikā, nevis lauksaimniecības politikā."

ES pārtikas paku programma ir spēkā kopš 1987. gada decembra, katru gadu vairāk nekā 18 miljoni cilvēku visā ES gūst labumu no pārtikas palīdzības.

Ekonomika

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas un Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, taču lēš, ka Lietuvas ekonomikā gaidāma vēl straujāka izaugsme, nekā prognozēts iepriekš.

Svarīgākais