Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika

ASV radiostacija māca slēpt naudu, izmantojot Latvijas bankas

ASV sabiedrisko radiostaciju tīkls NPR publicējis rakstu sēriju par finanšu līdzekļu slēpšanu "nodokļu paradīzēs" un izmantojot banku kontus Latvijā. Par naudas slēpšanu ārzonas nodokļu paradīzēs žurnālistus konsultējis kompānijas "Global Wealth Protection" izpilddirektors Bobijs Keisijs, kurš dzīvojot Latvijā.

Galvenais eksperts "aktīvu aizsardzībā" ir Keisija kompānijas operāciju direktors, kurš rakstā pieteikts ar pseidonīmu Adams Volfs, kas neesot viņa īstais vārds.

Sava eksperimenta ietvaros NPR žurnālisti sākotnēji izveidojuši divas ārzonas kompānijas Belizā un Singapūrā, pēc tam meklējot iespējas, kā gūt labumu no jaunajiem uzņēmumiem.

"Profesionāļi to sauc par "aktīvu aizsardzību". Parasti cilvēki to sauc par "naudas slēpšanu"," raksta žurnālisti.

Žurnālistu konsultanti snieguši padomus, kā slēpt savas īpašumtiesības, pārrakstot īpašumus fondu un kompāniju aktīvos, kuros neparādās reālā īpašnieka vārds.

"Tas ir kā "Alise Brīnumzemē" truša alā. Ir ļoti sarežģīti atšķetināt līdz īpašniekam," norāda Keisijs.

Konsultants visiem saviem klientiem iesaka "daļu naudas turēt pilnībā ārpus savas valsts -, iespējams, izveidojot čaulas kompāniju Karību jūras valstiņā Nevisā ar bankas kontu Latvijā".

Ja kāds vēlēsies sadzīt pēdas īpašuma reālajam saimniekam, "tad viņam nāksies lidot uz Nevisu, un tad, ja viņš vispār tur iegūs to, ko vēlas, viņam būs jādodas uz Latviju".

Keisijs norāda, ka visi šie triki ir pilnībā likumīgi. "Tie ir likumīgi. Vai tie ir morāli pareizi? Tas ir jautājums mācītājam," saka Keisijs.