Veikalos zog vairāk

Zādzības veikalos Eiropas komersantiem 2009. gadā kopumā izmaksājušas 32,2 miljardus eiro vai par 4,8 miljardiem eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā, liecina uzņēmuma New Vision Baltija pētījums.

No zādzībām vislielākos zaudējumus Eiropā cietuši Turcijas uzņēmēji – viņu zaudējumi sasniedz 1,67% no preču apgrozījuma. Otrajā vietā ir Čehijas Republika (1,47%), trešo vietu dala Polija un Francija (abās 1,42%). Vismazākie tirdzniecības zaudējumi, tāpat kā pērn, bijuši Austrijā – 0,99% no kopējā preču apgrozījuma.

"Neraugoties uz to, ka aizvadītā gada pētījums uzrādīja Baltijas valstu komersantu zaudējumu samazināšanās tendenci, šogad ar to lepoties nevaram. Citās valstīs situācija ir līdzīga: zaudējumi aug starptautiskā mērogā. Likumsakarīgi, ka ekonomiskās lejupslīdes laikā aug zādzību un noziegumu skaits. Tāpēc būtiski pieaugusi tirgotāju interese par preču aizsardzību," atzina New Vision Baltija Tirdzniecības departamenta direktors Vaids Bielinis.

Baltijas valstīs visvairāk zādzību izdarījuši negodprātīgi pircēji – 43,1%. Uz uzņēmumu darbinieku sirdsapziņas ir 35,9% zādzību, bet uz piegādātāju sirdsapziņas – 7,2%. Aptuveni 13,8% zaudējumu iemesls ir administratīvās kļūdas.

Zagļu visiecienītākās preces bija apģērbs, auto rezerves daļas, tehniskais aprīkojums, parastās un specializētās pārtikas preces, grāmatas, kosmētika un ķermeņa kopšanas līdzekļi, videoieraksti un citas preces.

Ekonomika

Vides nevalstisko organizāciju ieskatā Eiropas Savienības (ES) zivsaimniecības ministru lēmums par nozvejas kvotām Baltijas jūrā nākamajā gadā draud novest Baltijas jūras ekosistēmu līdz pilnīgam sabrukumam, aģentūru LETA informēja Pasaules dabas fonda (PDF) komunikācijas projektu vadītāja Marta Lilientāle.

Svarīgākais