Pavļuts neatteiksies no sāktajām reformām zaļās enerģijas jomā

Neskatoties uz neoficiālo informāciju, ka varētu tikt pieprasīta ekonomikas ministra Daniela Pavļuta demisija, ministrs neplāno atteikties no jau sāktajām reformām valsts atbalsta sistēmā enerģijas ražošanai no atjaunojamiem un fosiliem resursiem, biznesa portālam "Nozare.lv" apliecināja Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe.

Pavļuts mikroblogu vietnē "twtter" raksta, ka viņš ir "saņēmis nu jau vairākus brīdinājumus, ka zaļā politbiznesa spēki kuluāros gatavojot augsni man adresētam demisijas pieprasījumam". Tajā pašā laikā viņš atzīst: "Interesanti būs pavērot, vai un kā šie pareģojumi piepildīsies. Pie viena varētu paprasīt arī citu Eiropas Savienības ministru demisiju, jo runājam vienādi."

Grūbe stāstīja, ka pēdējo nedēļu laikā ekonomikas ministrs ir vairākkārt no dažādiem avotiem saņēmis neoficiālu informāciju, ka varētu tikt prasīta viņa demisija saistībā ar Ekonomikas ministrijas (EM) īstenotajām reformām zaļās enerģijas ražošanas jomā, kas paredz stingrākus nosacījumus un uzraudzību projektiem, kas jau saņēmuši tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, kā arī jaunas, mazāk devīgas un no ekonomikas konkurētspējas viedokļa ilgtspējīgākas valsts atbalsta sistēmas izstrādi.

"Neskatoties uz šādu informāciju, ekonomikas ministrs nav plānojis atteikties no jau sāktajām reformām valsts atbalsta sistēmā enerģijas ražošanai no atjaunojamiem un fosiliem resursiem, kas balstās EM speciālistu veiktajā analīzē un rūpīgā situācijas gan Latvijā, gan visā Eiropā izvērtējumā. Patlaban ar nozari notiek konstruktīvs darbs pie jaunās atbalsta sistēmas izstrādes, kam būtu jānoslēdzas ar ilgtspējīgu, caurskatāmu un ilgtermiņā dzīvotspējīgu atbalsta sistēmu, kas palīdz attīstīties gan enerģētikas nozarei, gan arī visai ekonomikai," sacīja Grūbe.

Jau ziņots, ka valdība šā gada augusta beigās piekrita ierobežot valsts atbalstu jauniem atjaunojamās enerģijas projektiem, kā arī gāzes koģenerācijas stacijām.

Noteikts, ka līdz 2016.gada 1.janvārim netiks rīkoti konkursi par tiesību iegūšanu pārdot biomasas, biogāzes, saules vai vēja elektrostacijās saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros. To paredz valdības atbalstītie grozījumi noteikumos par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību.

Nozares pārstāvji kritiski izteikušies arī par plānotajām izmaiņām attiecībā uz atbalstu atjaunojamās enerģijas projektiem, norādot, ka vispirms būtu vēlams izstrādāt ilgtermiņa politikas dokumentu. Turklāt tiek apšaubīta EM norādītā zaļās enerģijas atbalsta ietekme uz elektroenerģijas tarifu.

Tāpat ziņots, ka pēdējā laikā kritizēts arī citu Reformu partijas ministru darbs. Latvijas Lielo pilsētu asociācija nosūtījusi vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, brīdinot, ka būs spiesti prasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) demisiju, ja viņš nekavējoties neveiks reālas darbības, kas liecinātu par to, ka, realizējot sevis iecerētās reformas, tiek ņemti vērā pilsētu argumenti.

Savukārt Rektoru padome nolēma izteikt neuzticību izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, jo uzskata, ka ministrs savu nozari vada neprofesionāli un haotiski. Rektoru viedoklis gan nebija vienprātīgs.

Ekonomika

Latvijā plānotās izmaiņas nodokļos nav līdz galam pārdomātas, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts konkurētspējas komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors un Vidzemes augstskolas padomes priekšsēdētājs Arnis Sauka.

Svarīgākais