ECB gatava atkal iegādāties valstu obligācijas

Eiropas Centrālā banka gatavojas atkal iegādāties eirozonas valstu obligācijas, lai palīdzētu samazināt grūtībās nonākušo valstu aizņemšanās izmaksas.

Tomēr ECB uzsver, ka bankas aktivitātes obligāciju tirgū tiks īstenotas vienīgi bankas pilnvaru ietvaros.

ECB prezidents Mario Dragi informēja, ka banka gatavojas iegādāties obligācijas ar atmaksas termiņu līdz trīs gadiem.

Tāpat banka nav noteikusi konkrētu obligāciju iegādes apjomu.

"Kā mēs teicām jau pirms mēneša, mums ir jābūt pozīcijās, lai nodrošinātu monetārās politikas mehānismus visās eirozonas valstīs," paziņoja ECB prezidents.

Viņš arī piebilda, ka ECB darbosies strikti balstoties uz savām pilnvarām, lai nodrošinātu cenu stabilitāti vidējā termiņā.

Dragi arī kārtējo reizi pauda viedokli, ka "eiro ir neatsaucams" un ka ECB ir gatava darīt visu nepieciešamo vienotās valūtas saglabāšanai.

Tikmēr Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien pirms ECB sanāksmes paziņoja, ka eirozonas parādu krīze rada vislielākos draudus pasaules ekonomikai, aicinot ECB atsākt obligāciju iegādi.

Kā vēstīts, eirozonas valstu obligācijas ECB nav iegādājusies jau pēdējās 25 nedēļas.

Obligāciju iegādes pārtraukšana skaidrojama ar to, ka ECB vairs neredzēja nepieciešamību sniegt papildu finansējumu pēc aptuveni triljona eiro piešķiršanas eirozonas banku sistēmai trīs gadu refinansēšanas programmas gaitā pagājušā gada beigās un šā gada sākumā.

Kā ziņots, ECB ceturtdien arī pieņēma lēmumu nemainīt bāzes procentu likmi, teikts bankas paziņojumā.

Tādējādi procentu likme galvenajām refinansēšanas pozīcijām arī turpmāk veidos 0,75%, kas ir rekordzems līmenis

Svarīgākais