Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Ekonomika

Atklājies iespējamais "Snoras" meitasuzņēmumu pircējs

Lielbritānijā bāzētā investīciju banka "Omada Capital", kurai pieder aktīvi arī Baltijas valstīs, apliecinājusi, ka ir viena no četrām pretendentēm, kas pieteikusies uz bankrotējušās "Snoras" bankas meitasuzņēmumu "Finasta", "Finasta Holding" un "Snoro lizingas" iegādi, raksta Lietuvas biznesa ziņu portāls "Vz.lt".

"Iesniedzām izdevīgu piedāvājumu - cena ir augstāka par bilances vērtību. Vēlamies dot uzņēmumam "Finasta" jaunu dzīvību un realizēt tās potenciālu gan vietējā, gan starptautiskajos tirgos, gan jaunās darbības jomās," ziņu aģentūrai "Bloomberg" sacījis "Omada Capital" līdzīpašnieks Pīters Helmens.

Pēc viņa teiktā, "Omada Capital" pērn izvērtējusi arī iespējas iegādāties "Snoras" akciju paketi, tomēr lēmums to nedarīt galu galā izrādījies pareizs.

Helmens arī noraidījis Lietuvas medijos izskanējušos pieņēmumus, ka "Omada" varētu būt saistīta ar šobrīd Lielbritānijā dzīvojošajiem bijušajiem "Snoras" īpašniekiem Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku, kurus Lietuva apsūdz par amata stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un bankas īpašuma piesavināšanos lielos apmēros un vēlas panākt viņu izdošanu.

"Vienīgie kontakti, kas man jebkad bijuši ar Antonovu un Baranausku, bija pērn, kad mēs pētījām, vai ir vērts iegādāties "Snoras" un "Finasta" akcijas," viņš piebildis.

"Vz.lt" iepriekš rakstīja, ka visus minētos "Snoras" meitasuzņēmumus nolemts pārdot vienam pircējam. Augusta beigās izskanēja pieņēmumi, ka iespējamākais pircējs ir Igaunijas kompānija "Redgate Capital". Tās dibinātājs un līdzīpašnieks Veiko Maripū atteicies komentēt šo informāciju.

Savukārt aizvadītajā svētdienā izdevums "eVersus.lt" kā reālāko pircēju minēja tieši "Omada Capital", norādot, ka līdz ar "Redgate Capital" pieteikušies vēl divi pretendenti - "Finasta" vadības komanda un investīciju banku pakalpojumu uzņēmumu grupas "Zabolis Partners" līdzīpašnieka Alvīda Žaboļa izveidots konsorcijs.

Vēl pirms tam "eVersus.lt" rakstīja, ka Lietuvā "Omada Capital" tikpat kā nav pazīstams, tikmēr Lielbritānijas finanšu tirgus dalībnieki izdevumam skaidrojuši, ka tā esot "divu cilvēku organizācija, kuri lielākoties darbojas kā konsultanti, bet reizēm arī investē - kopīgi ar saviem klientiem". Pareizāk sakot, investēta tiekot galvenokārt klientu nauda, bet īpašnieku daļa svārstās no 10 līdz 30% - tātad "vārds ir viņu, bet tas nebūt nenozīmē, ka viņiem pieder lielākā investīciju daļa".

Kā 24.augustā pastāstīja "Snoras" kreditoru komitejas priekšsēdētāja Aurēlija Mažintiene, no četriem potenciālajiem investoriem izraudzīts tas, kurš piedāvājis visaugstāko cenu. Sīkākas ziņas viņa attiecās sniegt, kamēr nav saņemts Lietuvas Bankas apstiprinājums un parakstīts līgums ar pircēju.

Helmens aģentūrai "Bloomberg" atzinis, ka šis process varētu vilkties ilgi un vēl nav zināms, vai viņa kompānijai veicies.

"eVersus", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, raksta, ka "Omada Capital" bijis viens no diviem investoriem, kurus Antonovs piesaistījis bankai "Snoras", kad 2010.gada nogalē nolemts palielināt bankas statūtu kapitālu, tomēr dažus mēnešus vēlāk "Snoras" paziņoja, ka izdevies piesaistīt tikai vienu - Lielbritānijas kompānijai "Jubilee Financial Products" piederošo alternatīvo investīciju fondu "JFP Emerging Europe Momentum Fund".

Lietuvas Banka, kam tagad jāizvērtē pircējs un darījums, jau norādījusi, ka ņems vērā pircēja reputāciju, paredzamā bankas vadītāja reputāciju un pieredzi, pircēja finansiālo uzticamību un citus apstākļus.

Kā prognozē analītiķi, par "Finasta" grupu, iespējams, varētu cerēt saņemt līdz 30 miljoniem litu (6,1 miljonam latu), bet par "Snoro lizingas" - līdz 15 miljoniem litu.