Latvijā ir 729 komercsabiedrības, kuru vienīgās amatpersonas dzīvesvieta deklarēta patversmē

Šā gada 17.augustā Latvijā bija 729 komercsabiedrības, kuru vienīgās amatpersonas deklarētā dzīvesvietas adrese ir kāda no Latvijā reģistrētajām patversmēm, teikts šodien valdībā uzklausītajā ziņojumā par nodokļu ieņēmumu prognozes paaugstināšanu, īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas un citus pasākumus.

No tām 140 komercsabiedrībām pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijās 2011.gadā deklarētā kopējā darījumu vērtība bija 73 miljoni latu. Citi nodokļu maksātāji savās PVN deklarācijās par 2011.gadu ir deklarējuši darījumus ar 160 šādām komercsabiedrībām par lielāku vērtību, nekā tās uzrādījušas kopējo darījumu vērtību savās PVN deklarācijās 69,7 miljonu latu apmērā.

Pastāv arī 2788 komercsabiedrības, kuru vienīgajai amatpersonai nav deklarēta dzīvesvietas adrese, tas ir, Iedzīvotāju reģistrā kā dzīvesvietas adrese ir norādīta, piemēram, Rīga, Daugavpils. No tām 586 komercsabiedrībām PVN deklarācijās 2011.gadā deklarēta kopējā darījumu vērtība - 148,2 miljoni latu. Citi nodokļu maksātāji savās PVN deklarācijās par 2011.gadu ir deklarējuši darījumus ar 537 šādām komercsabiedrībām par lielāku summu, nekā tās uzrādījušas kopējo darījumu vērtību savās PVN deklarācijās 61,4 miljonu latu apmērā.

Valsts ieņēmumu dienesta uzturētajā paskaidrojumu reģistrā, kurā tiek ievietoti komercsabiedrību amatpersonu paskaidrojumi un iesniegumi par to, ka viņi nezina par komercsabiedrību reģistrāciju un saimniecisko darbību vai arī piedalījušies par samaksu komercsabiedrību reģistrācijas procesā pēc trešo personu lūguma, ir iekļauti paskaidrojumi par 2329 šādām komercsabiedrībām, tas ir, paaugstināta riska grupas nodokļu maksātājiem.

Šādi paaugstināta riska grupas komercsabiedrību "veiktie" darījumi 2011.gadā bija vismaz 154,7 miljonu latu apmērā, bet šā gada pirmajos sešos mēnešos bija vismaz 24,2 miljonu latu apmērā, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā ziņojumā.

Tādējādi nodokļu maksātāji, sadarbojoties ar šādām komercsabiedrībām, 2011.gadā PVN priekšnodoklī iekļāvuši un līdz ar to samazinājuši budžetā maksājamo PVN vismaz 34 miljonu latu apmērā, kā arī šo pašu darījumu apmērā attiecīgi ir palielināti arī citu nodokļu maksātāju izdevumi, tādā veidā samazinot apliekamo ienākumu un līdz ar to budžetā maksājamo uzņēmuma ienākuma nodokli 23,2 miljonu latu apmērā, teikts ziņojumā.

Nodokļu maksātāji, sadarbojoties ar šādām komercsabiedrībām, šā gada pirmajos sešos mēnešos PVN priekšnodoklī iekļāvuši un līdz ar to samazinājuši budžetā maksājamo PVN 5,3 miljonu latu apmērā, kā arī šo pašu darījumu apmērā attiecīgi ir palielināti arī citu nodokļu maksātāju izdevumi, tādā veidā samazinot apliekamo ienākumu un līdz ar to budžetā maksājamo uzņēmuma ienākuma nodokli 3,6 miljonu latu apmērā.

2013.gadā, apturot šādu nodokļu maksātāju darbību, fiskālais ieguvums gadā varētu būt vismaz 5,5 miljoni latu, tai skaitā PVN trīs miljonu latu apmērā un uzņēmumu ienākuma nodoklis - 2,5 miljonu latu apmērā. 2014. un 2015.gadā fiskālais ieguvums varētu būt seši miljoni latu - PVN trīs miljoni latu un uzņēmumu ienākumu nodoklis - trīs miljoni latu.

Svarīgākais