Izstrādāti trīs varianti, kā atvieglot dīzeļdegvielas iegādi lauksaimniekiem

Šodien Zemkopības ministrijā (ZM) notika darba grupas sanāksme, kas izvērtēja optimālākos un ekonomiskākos degvielas iegādes modeļus lauksaimniecībā. Nolemts līdz šā gada 1.decembrim iesniegt valdībā koncepciju ar trīs iespējamiem risinājuma variantiem.

Pirmajā variantā plānots uzlabot esošo sistēmu, paredzot, ka lauksaimnieciskās produkcijas ražotāji akcīzes nodokļa atmaksai varēs pieteikties Lauku atbalsta dienestā.

Līdz ar to Lauku atbalsta dienestam būtu jāpārņem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) funkcijas par akcīzes nodokļa atmaksu. Tāpat, ieviešot šo variantu, turpmāk netiks paredzēta pašvaldības izziņa, jo platības tiks noteiktas pēc dienesta apstiprinātajiem platību maksājumu pieteikumiem.

Otrā iespēja paredz, ka lauksaimnieciskās produkcijas ražotājs dīzeļdegvielu iegādājas no akcīzes preču noliktavām ar samazinātu akcīzes nodokļa likmi 21 eiro (14,7 lati) par 1000 litriem.

Savukārt trešajā variantā noteikts, ka varētu pastāvēt divas iespējas iegādāties dīzeļdegvielu - vairumtirdzniecībā no akcīzes preču noliktavām ar samazināto akcīzes nodokļa likmi vai arī, izmantojot akcīzes nodokļa atmaksu, tādējādi degvielu iegādājoties degvielas uzpildes stacijās.

Darba grupa izveidota, lai izvērtētu nepieciešamību normatīvajos aktos paredzēt dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa atvieglojumu vai kompensācijas mehānismu par dīzeļdegvielu lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem.

Diskusiju šodien vadīja Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua, un tajā piedalījās VID, Finanšu ministrijas, Degvielas tirgotāju asociācijas, LAD un ministrijas pārstāvji. Diskusijā savu viedokli pauda arī degvielas tirgotāji - AS "Virši-A", SIA "Ziemeļu nafta", "Latvia Statoil" - un citu degvielas tirdzniecības uzņēmumu pārstāvji.

Svarīgākais