LPS šā gada budžeta grozījumos neprasīs IIN ieņēmumu sadales proporcijas maiņu

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šodien ārkārtas domes sēdē nolēma neprasīt šā gada budžeta grozījumos iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu sadales proporcijas maiņu starp valsts budžetu un pašvaldību budžetu.

LPS vadītājs Andris Jaunsleinis pauda cerību, ka tas atstās ietekmi uz nākamā gada budžeta veidošanu. Turklāt garantijas, ka parlaments varētu atbalstīt IIN pārdali ir tuvu nullei, kaut arī IIN proporcijas maiņai šogad ir pamatojums, piebilda LPS vadītājs.

Jaunsleinis pagaidām nevarēja komentēt, kādu IIN sadales proporciju pašvaldības varētu lūgt nākamgad, jo tas vēl esot jārēķina. Būtiskākie jautājumi, kuri būtu jārisina nākamgad, ir dotācija pirmsskolas skolotāju algām, kā arī ceļu jautājums, teica LPS vadītājs. Par šim problēmām tiks diskutēts sarunās par nākamā gada budžeta veidošanu, kas sāksies jau drīzumā, žurnālistiem skaidroja Jaunsleinis.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V), taujāts, vai šodienas LPS lēmums ietekmēs nākamā gada budžetu, norādīja, ka tas esot jāvērtē, ņemot vērā ierobežotus līdzekļus, ko var novirzīt papildu izdevumiem. Arī finanšu ministrs Andris Vilks (V) pauda viedokli, ka šis jautājums ir jāvērtē, taču patlaban kaut to solīt pašvaldībām nevarot. Viņš arī piebilda, ka "kompromisa process kļuvis nežēlīgs", jo ir ļoti daudz pieprasījumu papildu līdzekļiem.

Vienlaikus LPS dome šodien nolēma neatbalstīt vietējo un reģionālo transporta maršrutu administrēšanas un plānošanas nodošanu Autotransporta direkcijai, kā to paredz grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas iekļauti vienotā paketē ar šā gada budžeta grozījumiem.

LETA jau ziņoja, ka LPS iepriekš pauda neapmierinātību ar valdības lēmumu, kas paredzēja, ka procentuālais IIN sadalījums starp valsti un pašvaldībām paliek nemainīgs, proti - 80% tiek novirzīti pašvaldību budžetam, bet 20% - valstij.

Tāpēc LPS šodien ārkārtas domes sēdē izskatīja jautājumu par iedzīvotāju IIN ieņēmumu sadales proporcijas maiņu starp valsts budžetu un pašvaldību budžetu 2012.gada ceturtajā ceturksnī. Proporcijas maiņa paredzētu, ka 16% būs novirzīti valsts budžetam, bet 84% - pašvaldību budžetam.

Dombrovskis savukārt iepriekš atzinis, ka neredz pamatojumu, kāpēc šogad ceturtajā ceturksnī būtu jāveic IIN proporcijas pārdale starp valsti un pašvaldībām.

Arī Vilks šodien pauda viedokli, ka budžeta grozījumos IIN ieņēmumu sadales proporcijas maiņa nav nepieciešama un nav pieļaujama. Viņš akcentēja, ka ar valsts budžeta grozījumiem IIN sadalījuma proporciju nemaina, to neparedz normatīvie akti.