"RD Elektroniks" Konkurences padomes lēmumu gatavs pārsūdzēt tiesā

Uzņēmums "RD Elektroniks" pauž savu sašutumu par Konkurences padomes pieņemto lēmumu un kategoriski nepiekrīt tajā ietvertiem secinājumiem un pārsūdzēs to tiesā. Tā šodien norāda uzņēmums, kuru Konkurences padome apvainojusi negodprātīgā konkurencē.

nra.lv jau ziņoja, ka par pārkāpumu konkurences jomā pieciem "Samsung" sadzīves tehnikas izplatītājiem piemēro rekordlielu - 6,2 miljonu latu - naudas sodu: "Samsung Electronics Baltics" - 4 099 942 lati. "RD Elektroniks" piemērots 1 442 524 latu sods, "Elkor Trade" - 541 920 latu sods, SIA "Rota un K", kas pārvalda "Tehnoland" veikalus, - 270 718 latu sods, bet SIA "Proks" - 267 529 latu sods.

RD Elektroniks Konkurences padomes darbības vērtē kā neprofesionālas, bet secinājumus, kas izklāstīti lēmumā uzskata par tendencioziem un reālos faktus izkropļojošiem.

RD Elektroniks vadība uzskata, ka Konkurences padomes darbības būtiski kaitē uzņēmuma reputācijai Latvijā un aiz tās robežām. Uzņēmums ir gatavs tiesas ceļā pieprasīt lēmuma atcelšanu, kā arī pieprasīt visu, sakarā ar šāda lēmuma pieņemšanu, radīto zaudējumu kompensāciju, tajā skaitā arī morālā kaitējuma. Kā zināms, RD Elektroniks jau vairāku gadu garumā ir viens no lielākajiem uzņēmumiem valstī un ir starp lielākajiem nodokļu maksātājiem.

Konkurences padomes darbības ir vērstas "ēnu" tirgotāju interešu lobēšanai, tajā skaitā - dažu interneta veikalu. RD Elektroniks atgādina par Eiropas Savienības komisāres Meglenas Kunevas 2009.gada 9.septembra paziņojumu, kas tika balstīts uz interneta veikalos veikto izmeklēšanu un tās gaitā iegūtiem rezultātiem. Izmeklēšana tika veikta ES valstīs, tajā skaitā Latvijā. Izmeklēšanas rezultātā tika konstatēts, ka 66% no interneta veikaliem pārkāpj patērētāju tiesības.

Turklāt, tādi tirgotāji savā praksē izmanto dažādas shēmas, lai izvairītos no visu veidu nodokļu maksāšanas, tādā veidā iegūstot priekšrocības konkurentu vidū. Daudzi godprātīgi uzņēmumi, tajā skaitā arī RD Elektroniks, centās panākt godīgas tirdzniecības prakses ievērošanu no "tāda" veida tirgotāju puses. Taču bez valsts atbalsta tāda cīņa jau laikus bija nolemta neveiksmei. Konkurences padome šos centienus pasniedz savdabīgā skatījumā.

Ļoti uzkrītošas ir Konkurences padomes veiktās darbības izmeklēšanas un lēmuma pieņemšanas gaitā, kas bieži bija neakurātas un angažētas. Lēmums satur daudzus pretrunīgus secinājumus, sagrozītu informāciju un daļēji arī muļķības. Tajā pat laikā lēmumā nav neviena pārliecinoša fakta, kas liecinātu par iespējamo vienošanās pastāvēšanu starp Samsung preču tirgotājiem.

Mēs pieļaujam, ka situācijā, kad notiek valsts pārvaldes optimizācija, Konkurences padome ir spērusi šādu populistisku soli, vēloties attaisnot savu efektivitāti un lietderīgumu, cenšoties nodrošināties no iespējamās "štatu samazināšanas".

Jāatzīmē, ka zaudējums valstij no tādas bezatbildīgas un neprofesionālas valsts institūcijas darbības var izrādīties diezgan nozīmīgs un kārtējo reizi tas būs jāapmaksā nodokļu maksātājiem.