Plāno izstrādāt kārtību atbalsta sniegšanai grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem

Šodien Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais likumprojekts par grozījumiem Kredītiestāžu likumā. Grozījumi izstrādāti, lai saskaņā ar valdības apstiprināto privātā sektora parādu restrukturizācijas stratēģiju noteiktu deleģējumu valdībai reglamentēt atbalsta shēmas īstenošanas nosacījumus. Tāpat precizētas un papildinātas vairākas likuma normas.

Likuma grozījumi paredz deleģējumu MK izdot MK noteikumus par kārtību, kādā tiks sniegts atbalsts kredītņēmējiem saskaņā ar privātā sektora parādu restrukturizācijas stratēģiju. Līdz šim spēkā esošais regulējums neparedzēja tiesības MK izdot noteikumus par atbalsta shēmas īstenošanas nosacījumiem, kas nepieciešami, lai varētu sniegt atbalstu kredītņēmējiem ekonomiskās situācijas pasliktināšanās gadījumā.

FM būs jāizstrādā un valdībai būs jāizdod MK noteikumi par kārtību, kādā tiks piešķirtas, izmaksātas, atmaksātas, administrētas un uzraudzītas garantijas privātpersonām, kuras nespēj pildīt vienīgā mājokļa iegādei, remontam vai rekonstrukcijai paredzētā kredīta saistības, tādējādi dodot iespēju saglabāt ģimenes vienīgo mājokli.

Likumprojektā precizēta termina "prasījumu un saistību dzēšana" definīcija atbilstoši starptautiskajā praksē pielietotajai šādā redakcijā - prasījumu un saistību savstarpēja izteikšana vienā prasībā vai saistībā tā, ka tiek celta tikai viena prasība un jāizpilda tikai viena saistība. Tāpat likumprojekts paredz gadījumus, kad kredītiestādes maksātnespējas procesa laikā būs iespējama prasījumu un saistību dzēšana.

Grozījumi Kredītiestāžu likumā paredz paplašināt administratora tiesības pēc kredītiestādes pasludināšanas par maksātnespējīgu atkāpties no tāda līguma starp kredītiestādi un trešo personu izpildes, kas samazina kredītiestādes aktīvus un kas nav saistīts ar finanšu pakalpojumu sniegšanu.

Tā kā likumprojekta par maksājumu pakalpojumiem regulējums skar arī atsevišķas Kredītiestāžu likuma normas, FM ir izstrādājusi grozījumus Kredītiestāžu likumā, nodrošinot likumu savstarpējo saskaņotību. Ar grozījumiem Kredītiestāžu likumā tiek precizēts regulējums attiecībā uz elektroniskās maksāšanas līdzekļu izlaišanu un apkalpošanu, attiecinot to arī uz maksāšanas instrumentiem, kā arī tiek saskaņota terminoloģija saskaņā ar Maksājumu pakalpojumu likumprojektu.

Svarīgākais