Nākamgad paredz būtisku elektroenerģijas patēriņa samazināšanos

2010. gadā paredzams būtisks elektroenerģijas gada patēriņa apjoma samazinājums, teikts informatīvajā ziņojumā, ar kuru šodien iepazinās valdība.

Ekonomikas ministrija (EM), izvērtējot AS "Augstsprieguma tīkls" ikgadējo ziņojumu par 2008.gadu, secinājusi, ka, salīdzinot ar 2008.gadu, nākamgad elektroenerģijas gada patēriņš varētu samazināties par 694 gigavatstundām (GWh) jeb 9,16%.

EM prognozē, ka elektroenerģijas gada patēriņš 2008.gada apmērus varētu sasniegt tikai 2015.gadā.

Ziņojumā norādīts, ka, neskatoties uz elektroenerģijas patēriņa būtisku samazinājumu, Latvijas elektrostaciju elektroenerģijas izstrādes iespējas nav pietiekamas, lai segtu elektroenerģijas patēriņu, un valsts elektroapgāde ir atkarīga no bāzes režīmā strādājošām Latvijas un kaimiņu valstu elektrostacijām.

Pagaidām Latvijas energosistēmā ir izteikts elektroenerģijas bāzes jaudu deficīts un elektrisko jaudu pašnodrošinājums 2009.gadā ir tikai 54%, norādīts dokumentā.

Tāpat EM norāda, ka, ņemot vērā likumprojekta par atjaunojamiem energoresursiem nozīmi ilgtspējīgas enerģētikas politikas veidošanā un nolūkā palielināt elektrisko jaudu pašnodrošinājumu, un samazināt importētās elektroenerģijas apjomu, ir nepieciešams pārskatīt ieviestās atbalsta shēmas elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem.

Tāpat ministrija aicina noteikt likumprojekta par atjaunojamiem energoresursiem izstrādes termiņu un grozījumus noteikumos par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus un cenu noteikšanas kārtību, lai ieviestu stingrākus kontroles mehānismus elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību ieguvējiem, kontrolētu projektu īstenošanu un novērstu elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību nelietderīgu piešķiršanu.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais