Vadība apgriež "komandējumu naudu"

Valdība šodien atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus kārtībā, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi. Ar grozījumiem par 20% samazinātas dienesta un mācību komandējumu dienas naudas normas, dodoties uz dažādām pasaules valstīm.

Dienas naudas normas samazinātas atbilstoši ekonomiskajai situācijai Latvijā un pasaulē. Par šādu grozījumu nepieciešamību valdībā tika lemts šā gada 8.septembrī.

Pēc grozījumiem komandējumu dienas naudas normas noteiktas robežās no 16 latiem diennaktī (braucieniem uz Gruziju) līdz 52 latiem diennaktī (braucieniem uz Jaunzēlandi).

Tā kā gan valsts iestādēs, gan privātā sektora uzņēmumos pēdējā gada laikā izdevumi darbinieku komandējumiem jau ir būtiski ierobežoti, šobrīd nav iespējams precīzi prognozēt grozījumu ietekmi uz valsts budžeta izdevumiem un ieņēmumiem. Tomēr Finanšu ministrija paredz, ka kopējā ietekme uz valsts budžetu varētu būt pozitīva.

Darba devējam, nosūtot darbinieku amata pienākumu izpildei komandējumā ārpus pastāvīgās darba vietas, jāatlīdzina ar to saistītie izdevumi. Atbilstoši likumam darbiniekam izmaksātā komandējuma dienas nauda netiek ietverta apliekamajā ienākumā un netiek aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja izmaksātā summa diennaktī nepārsniedz MK noteikumos reglamentētās dienas naudas normas.

Ekonomika

Labklājības ministrija (LM) strādā pie risinājumiem, kas ļautu pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību maznodrošinātajiem nodrošināt līdz 2026.gadam, primāri fokusējoties uz sociāli vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Svarīgākais