Par 20% samazinās piemaksas karavīriem

Par 20% samazinās piemaksas karavīriem par speciālu pienākumu pildīšanu, bet dažas no piemaksām vispār likvidēs, to paredz šodien Ministru kabinetā pieņemtie grozījumi noteikumos par karavīru dienesta atalgojumu.

Grozījumu autors - Aizsardzības ministrija - norāda, ka, samazinot speciālo piemaksu apjomu par 20% vai likvidējot tās, tikšot ietaupīti valsts budžeta līdzekļi atbilstoši noteiktajam mērķim. Vienlaikus ministrija gan uzsver, ka atlīdzības samazinājums ietekmēs Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iespējas rekrutēt jaunus profesionālā dienesta karavīrus, kā arī saglabāt esošos cilvēkresursus.

Par 20% samazinātas tiks piemaksas nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas un improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanas speciālistiem, sapieriem - atmīnētājiem, mīnētājiem un spridzinātājiem -, ūdenslīdējiem, jūras kuģa vai gaisa kuģa glābšanas komandas (apkalpes) locekļiem, karavīriem, kuri dienesta pienākumus pilda uz kuģa jūrā, Militārās policijas karavīriem, kuri veic amatpersonu personīgo apsardzi, un speciālo uzdevumu vienības karavīriem.

Savukārt no noteikumiem svītrotas tiks piemaksas karavīriem, kuri saskaņā ar normatīvajiem aktiem pilda operatīvās darbības, karavīriem, kuri pavada vai pārvadā bīstamas kravas, kuģa apkalpes locekļiem, kuri dienesta pienākumus pilda uz kuģa ostā, instruktoriem, kuri lauka apstākļos apmāca citus karavīrus, kā arī piemaksas karavīriem par specifisku NBS spēkiem īpaši nepieciešamu izglītību un dienestu šai izglītībai nepieciešamā amatā - informācijas tehnoloģiju vai sakaru sistēmas projektu vadītājiem, informācijas tehnoloģiju vai sakaru speciālistiem, informācijas tehnoloģiju vai sakaru speciālistiem.

Lai nodrošinātu atbilstoša akadēmiskā personāla piesaisti NBS militāro izglītības iestāžu mācību procesam, plānots precizēt minētos noteikumus, nosakot piemaksu karavīram par pedagoģisko darbu militārajās izglītības iestādēs papildus tiešajiem amata pienākumiem.

AM norāda, ka detalizēti tika izvērtēts karavīriem noteikto speciālo piemaksu apjoms, un tās ierosināts diferencēt atbilstoši šobrīd esošajai ekonomiskajai situācijai, vērtējot piemaksu noteikšanu kontekstā ar veicamajiem dienesta pienākumiem.

Ministrija arī atgādina, ka šogad vasarā jau par 20% tika samazināta profesionālā dienesta karavīra mēneša alga, līdz ar to, samazinot arī speciālo piemaksu apjomu, tiks panākts kopējais atlīdzības samazinājums par 20%.

Svarīgākais