Rosina ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, algām virs 500 latiem piemērojot 34% likmi

© banka.lv

Pilsoniskās savienības" (PS) Saeimas frakcija sagatavojusi grozījumus likumos, rosinot ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sistēmu un paredzot noteikt, ka algām virs 500 latiem IIN likme ir 34%.

PS rosinātā sistēma padarītu nodokļu sistēmu taisnīgāku - sociāli mazaizsargātajiem būtu jāmaksā mazāki nodokļi, bet turīgākajiem - lielāki, šodien preses konferencē žurnālistus informēja PS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

Kristovskis skaidroja, ka partijas piedāvātais modelis paredz, ka no darba algas "uz papīra" līdz 180 latiem nodoklis būtu 18% jeb vidēji 26 lati, algām no 180 līdz 500 latiem nodoklis būtu 24%, bet algām virs 500 latiem - 34%.

PS Saeimas frakcijas deputāts Kārlis Šadurskis uzsvēra, ka PS rosina ieviest progresīvo ienākuma nodokli un tādējādi nodokļu slogs tiks sadalīts solidāri un netiks palielināti nodokļi darbaspēkam.

PS arī rosina ieviest regresīvu sociālā maksājuma likmi.

Minēto priekšlikumu iedzīvināšana varētu aizņemt laiku, un grūtākais būtu grāmatvedības sistēmu un programmu pārveidošana, kas varētu aizņemt aptuveni trīs mēnešus, skaidroja partijas eksperts Romāns Vitkovskis, uzsverot gan, ka rezultātā ieguvums būtu daudz lielāks.

Šadurskis gan atzina, ka gadījumā, ja koalīcijas partijas būs pret minētās nodokļu sistēmas ieviešanu, "tad tās vienkārši nebūs".

"Es arī sākotnēji biju pret progresīvo ienākuma nodokli, taču tas ir iedzīvināšanas jautājums, un, kad izurbjas cauri visām šīm tabulām, ir redzams, ka šī lieta strādā," sacīja Šadurskis.

Kā ziņots, koalīcijas partijas pirmdien vienojās palielināt IIN likmi no 23% uz 25%. Koalīcijas partijas arī ir konceptuāli vienojušās neieviest progresīvo IIN.

Svarīgākais