Arī fiziskajām personām būs jādeklarē savstarpējos skaidrā naudā veiktos darījumus

Tām fiziskajām personām, kuras reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējas, būs pienākumu deklarēt savstarpējos skaidrā naudā veiktos darījumus, to paredz šodien valdības pieņemtie skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas noteikumi.

Deklarēšanas pienākums attieksies uz mēneša laikā skaidrā naudā veiktajiem darījumiem, kuru summa pārsniedz 3000 latu.

Ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēto saimnieciskās darbības veicēju salīdzinoši nelielus darbības apjomus, kā arī augstu darījumu summas robežu, kuru pārsniedzot, rodas deklarēšanas pienākums, administratīvā sloga pieaugums nebūs ievērojams, prognozē Finanšu ministrija.

Saskaņā ar spēkā esošo tiesisko regulējumu nodokļu maksātājiem, izņemot fiziskās personas, kuras nav individuālie komersanti, katru mēnesi līdz 15.datumam ir jādeklarē visi iepriekšējā mēneša laikā savstarpēji skaidrā naudā veiktie darījumi, ja to summa pārsniedz 3000 latu. Tāpat skaidrā naudā nav atļauts veikt darījumus, kuru summa pārsniedz 10 000 latu.

Ar 2009.gada 1.jūliju stājās spēkā grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", ar kuriem tika papildināti skaidrās naudas lietošanas ierobežojumi, nosakot skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanas pienākumu arī fiziskajām personām, kas reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas.

Tā kā šobrīd likumā noteiktās prasības netiek piemērotas fiziskajām personām, kuras reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējas un veic skaidrās naudas darījumus saimnieciskās darbības ietvaros, bija nepieciešami atbilstoši noteikumu grozījumi.

Svarīgākais