Eksperts: Latvijā notiek virzība uz progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu

© Rūta Kalmuka, f64

Latvijā notiek virzība uz progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Banku augstskolas Biznesa un finanšu pētniecības centra valdes priekšsēdētājs Andris Nātriņš.

"Man arvien vairāk sāk likties, ka mēs pie tā tik un tā nonāksim," sacīja eksperts, paužot viedokli, ka progresīvā ienākuma nodokļa ieviešana ar mērenu nodokļu palielinājumu būtu labākais risinājums pašreizējā situācijā.

Viņš uzsvēra, ka progresīvās nodokļu sistēmas ieviešana ne tikai ļautu gūt papildu ieņēmumus budžetā, bet arī dotu signālu sabiedrībai, ka valdība krīzes laikā palīdzēs trūcīgākajiem, kamēr bagātākie paši spēs par sevi parūpēties.

Lai arī Latvija būtu pirmā no Baltijas valstīm, kas ieviestu progresīvo nodokļu sistēmu, varētu prognozēt, ka kaimiņvalstis sekotu mūsu piemēram, jo līdz šim jau sekmīgi pārņēmušas Latvijas iniciatīvas budžeta konsolidācijas pasākumos. Piemēram, arī Lietuvā iecerēts samazināt pensijas, lai arī mazākā apmērā nekā Latvijā un šāds lēmums pieņemts savlaicīgāk un vairāk skaidrots sabiedrībā.

Nātriņš arī atzina, ka plānotā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes palielināšana no 23% līdz 25% ir vērtējama pozitīvāk nekā iecere samazināt neapliekamo minimumu, kas daudz būtiskāk ietekmētu sociāli neaizsargātākos iedzīvotājus. IIN likmes palielināšana ļaus gūt lielākus ieņēmumus budžetā, taču ar tiem tik un tā nepietiks un būs jālemj par papildu pasākumiem budžeta papildināšanai.

Svarīgākais