Pabalsti rīdziniekiem, iespējams, būs mazāki

Nebūs veselības apdrošināšanas polises, jaundzimušā pabalstu nemaksās visiem vecākiem, politiski represētie un skolēnu vecāki saņems par vismaz 30 procentiem mazāk – tie ir tikai daži no Rīgas domes Labklājības departamenta priekšlikumiem, kā nākamgad tomēr palīdzēt rīdziniekiem samazināta budžeta apstākļos.

Lai ko arī šodien nolemtu vispirms domes Sociālo jautājumu komitejas un pēc tam – Rīgas domes deputāti, visticamāk, daži pabalsti būs mazāki. Toties cerība tiek dota kredītņēmējiem – viņiem tiks vismaz kaut kas, jo valdība nolēmusi, ka pašvaldības pēc saviem ieskatiem drīkst piešķirt līdzekļus arī patēriņa kredīta ņēmējiem. Labklājības departamentā aprēķināts – ja 2010. gadā valsts līdzfinansējums garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta segšanai būs 50 procentu apmērā, tas nozīmē, ka no plānotajiem gandrīz trim miljoniem latu GMI pabalstam no domes budžeta būs jāizlieto tikai apmēram 1,5 miljoni. Tātad varēs izskatīt iespēju GMI pabalstu piešķirt cilvēkiem ar kredītsaistībām un parādsaistībām. Savukārt uzņēmuma Rīgas siltums piešķirtos 1 564 000 latu siltumenerģijas rēķinu apmaksai piešķirs dzīvokļa pabalsta saņēmējiem, un tādu Rīgā ir 63 749.

Toties pensionāriem un invalīdiem veselības apdrošināšanas polišu vietā tiek paredzēta fiksēta summa – 50 latu – valsts noteiktajām obligātajām pacienta iemaksām. Tādējādi plānots ietaupīt 732 000 latu. Trūcīgām personām samazinās kompensējamo medikamentu vidējo pabalsta apmēru. Par 35 procentiem, iespējams, samazinās arī pabalstu mācību līdzekļu iegādei (no 40/30 līdz 25 latiem), ietaupot 53 000 latu. Šogad invalīdiem transporta apmaksai bija atvēlēts 270 latu gadā, bet nākamgad plānots piešķirt tikai 180 latu. Politiski represētie, visticamāk, 2010. gadā, saņems nevis 50, bet 35 latu pabalstu, savukārt domes piešķirtos 100 latus par jaundzimušo bērnu, ļoti iespējams, vairs nesaņems katra laimīgā ģimene. Plānots, ka vienreizējo pabalstu izmaksās vienam no vecākiem, ja ienākumi nepārsniegs 135 latus uz katru ģimenes locekli mēnesī.

Arī pabalsts mājokļa pielāgošanai tiek samazināts uz pusi (no 3000 līdz 1500 latu), ņemot vērā būvniecības izmaksu samazinājumu. Turklāt klientu skaits tiks samazināts par 61 procentu (no 75 līdz 29 personām), veidojot rindu pabalsta saņemšanai. Tādējādi tiek saglabāta iespēja vismaz 29 cilvēkiem ar kustību traucējumiem saņemt atbalstu mājokļa pielāgošanai, norādīts Labklājības departamenta ziņojumā. Ierosināts nākamgad nemaksāt tikai vienu pabalstu – 75 latus sakarā ar dzīvesvietas maiņu.

Svarīgākais