Latvijas Tirgotāju asociāciju pamet arī "IKI"

Par izstāšanos no paziņojis arī veikalu ķēdes IKI operators SIA «Palink", tādējādi pievienojoties "Rimi" un "Maxima", kas asociāciju jau pametuši.

Kā pamatojums šādai rīcībai tiek minēta atšķirība viedokļos. Lielveikalu ķēdes kritizē Tirgotāju asociācijas paziņojumus par PVN samazināšanas ietekmi uz cenām, kas nav saskaņoti un atšķiras no uzņēmēju viedokļa, vēsta Latvijas Radio.

Asociācija tikmēr norāda, ka PVN jautājums bijis tikai iegansts, lai izstātos. Domstarpības un nesaskaņas sākušās jau senāk.

Domstarpības starp lielajām veikalu ķēdēm un Tirgotāju asociāciju publiskajā vidē nonāca saistībā ar pretrunīgiem paziņojumiem par Pievienotās vērtības nodokļa samazināšanas ietekmi uz cenām. Tam sekoja savstarpēji apvainojumi, kas rezultējās ar "Rimi", "Maksimas" un nu arī "IKI" izstāšanos no Latvijas Tirgotāju asociācijas, skaidro "IKI» operatora SIA «Palink» rīkotājdirektore Dace Zundure.

Kā norāda "Rimi" pārstāve Zane Eniņa, lēmums izstāties no asociācijas gan netika pieņemts tikai saistībā ar atšķirīgu viedokli PVN jautājumā. Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs pārmetumus noraida, vienlaikus norādot, ka lielo tirgotāju aiziešana nav pārsteigums.

"Rimi", "Maksima" un "IKI" apvienojušies Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijā, un tā savas intereses pārstāvēs paralēli Tirgotāju asociācijai. Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis uzskata, ka šajā ziņā nekādu pretrunu nav. Pārtikas tirgotāju asociācija tika dibināta 2010. gadā. Sākotnēji tajā bija 5 biedri, bet nu to skaits sarucis līdz trim. "Elvi" no asociācijas izstājās šogad aprīlī, uzskatot, ka nav lietderīgi darboties divās līdzīgās asociācijās, saka "Elvi" sabiedrisko attiecību konsultants Gints Lazdiņš.

Tirgotāju asociācijā apvienojušies vairāk nekā 600 biedru. Tomēr lielo veikalu ķēžu aiziešana savā ziņā ir trieciens šai organizācijai. "Rimi", "Maksima" un "IKI" veido aptuveni 2/3 no pārtikas mazumtirdzniecības apgrozījuma. Tagad šie uzņēmumi savas intereses aizstāvēs kopā paši savā asociācijā.

Svarīgākais