Spānija lūdz Eiropas valstīm finansiālu palīdzību

Spānija jau šodien vērsīsies pie pārējām eirozonas valstīm ar oficiālu lūgumu pēc finanšu palīdzības, lai nostabilizētu savu banku sektoru, paziņojušas eirozonas amatpersonas.

Auditu rezultāti liecina, ka Spānijas banku sistēmas nodrošināšanai pret smagiem ekonomiskiem satricinājumiem nepieciešami līdz 62 miljardi eiro. Tā ir summa, kas viegli iekļaujas eirozonas jau garantētajos 100 miljardos eiro.

Ilgi gaidītos Spānijas banku stresa testus pēc valdības pasūtījuma veica divas privātas auditoru firmas - viena no ASV, otra no Vācijas. Pēc ASV auditoru vērtējuma, sliktākā ekonomiskā scenārija gadījumā Spānijas banku stabilizēšanai nepieciešams 51-62 miljardi eiro, kamēr Vācijas uzņēmuma spriedums bija diezgan līdzīgs - gandrīz 52 miljardi. Abas auditorfirmas veica stresa testus 14 Spānijas bankās, kas aizņem 90% šīs valsts banku sektora. To uzdevums bija noteikt, cik daudz papildu naudas bankām vajadzēs, ja Spānijas ekonomika šogad samazināsies par 4,1%, nākamgad vēl par 2,1% un par 0,3% aiznākamgad.

Papildus auditorfirmām lūdza izstrādāt scenāriju, kas notiks, ja šogad mājokļu cenas Spānijā samazinātos vēl par piekto daļu, un vēl nedaudz arī nākamajos pāris gados.

Pēc auditoru aplēsēm, banku sektora stabilitātes nodrošināšanai tajā jāiepludina līdz 62 miljardiem eiro. Nepieciešamā summa tomēr ļoti labi iekļaujas pārējo eirozonas valstu jau solītā aizdevuma robežās, proti, tā ir krietni mazāka nekā eirzonas valstu garantētie 100 miljardi eiro.

Vakar vakarā eirozonas dalībvalstu finanšu ministri sanāksmē vienojās ātri rīkoties Spānijas banku glābšanai, un Francijas finanšu ministrs Pjērs Moskovisi paziņoja, ka Madride jau šodien, piektdien, pie eirozonas vērsīsies ar oficiālu lūgumu banku sistēmas rekapitalizēšanai. Uzreiz pēc oficiālās prasības iesniegšanas Eiropas Komisijas, Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Centrālās bankas pārstāvji dosies uz Madridi, lai pārrunātu aizdevuma nosacījumus. Šo institūciju amatpersonas eirozonai arī palīdzēs izlemt, vai aizdevumu Spānijai novirzīt caur jau esošo Eiropas Finanšu Stabilitātes fondu vai Eiropas Stabilitātes mehānismu, kam jāsāk darboties jau jūlijā. Eiropas Savienības ekonomikas lietu komisārs Olli Rēns pauda cerību, ka process noslēgsies divarpus nedēļu laikā.

Ekonomika

No nākamā gada plānots noteikt fiksēto neapliekamo minimumu un paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrija (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.