Uzņēmējs Iļja Gerčikovs: Latviju ir okupējusi valsts vara

© Andrejs Terentjevs, f64

Latviju ir okupējusi valstas vara - tā šodien intervijā "Neatkarīgajai" uzsver Baltijas valstīs lielākā parfimērijas un biokosmētikas ražotāja AS "Dzintars" valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs.

"Valsts vara mūs ir okupējusi. Tā dara to, ko pati vēlas, neskatoties ne uz kādiem sabiedrības protestiem. Tā neņem vērā arī Eiropas Komisijas un Starptautiskā valūtas fonda ieteikumus un norādījumus. Latvija tiešām ir uz katastrofas robežas," intervijā saka Iļja Gerčikovs.

Viņaprāt, patlaban, lai cīnītos ar krīzi, valdībai ir nekavējoties jāsamazina nodokļi: "Manuprāt, ar ienākumu nodokli nedrīkst aplikt algu, kas ir līdzvērtīga vai mazāka nekā iztikas minimums. Otrkārt, atjaunot pensijas iepriekšējā līmenī. Treškārt, neļaut sociālajā nodoklī iekasēto naudu izmantot citiem mērķiem. Ceturtkārt, radīt biznesa vidi, lai būtu izdevīgi uz vietas ražot, piemēram, apavus, apģērbus un tos eksportēt, nevis importēt. Piektkārt, pārstrukturizēt lauksaimniecību, tai skaitā dotāciju sadalījumu, lai stimulētu lauksaimniecības produktu ražošanu Latvijā. Sestkārt, izveidot tā saucamās lauksaimnieku mājas, kurās zemnieki varētu pārdot savu produkciju, tikpat kā nemaksājot neko par tirdzniecības vietām. Nedrīkst atdot tirdzniecības vietas ārzemniekiem, jo mazumtirdzniecībai arī ir stratēģiski svarīga loma valstī. Septītkārt, stimulēt tūrisma attīstību. Kad Jūrmalā notiek Jaunais vilnis vai KVN, pārdošanas apjomi Dzintara veikalos pieaug 1,5 reizes. Un līdzīgs noiets bija arī citiem vietējiem uzņēmumiem. Lūk, ko nozīmē tūrisms! Ar vienas aģentūras izveidi un sabiedriskajām attiecībām neko nevarēs panākt."

Uzņēmējs asi kritizē premjera Valda Dombrovska valdības rīcību un iecerētos budžeta konsolidācijas pasākumus. "Nezinu, kā lai nosauc pašreizējo budžeta veidošanas procesu. Nekompetence - tas būtu vēl maigi teikts. Uzskatu, ka pašreizējais valsts budžeta variants neatbilst Latvijas interesēm, turklāt to nebūs iespējams realizēt. Tas ir tipisks papīra variants. Valsts budžeta veidošana notiek pilnīgi nepareizi - no vienas puses, samazinot dzīvībai svarīgu pozīciju izdevumus, no otras puses, izdomājot jaunus nodokļus. Esmu pārliecināts, ka plānoto nodokļu apjomu neizdosies savākt, un arī valdība to lieliski zina. Visi budžeta veidošanā iesaistītie cits citam melo. Neapšaubāmi, budžeta ieņēmumi ir jāpalielina un izdevumi jāsamazina, taču valdība to izdarīja, pārkāpjot vairākus ekonomikas pamatlikumus."

Pilnu interviju ar Iļju Gerčikovu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais