Godmanis: labāk paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokli nekā ieviest progresīvus nodokļus

Bijušais premjers, šā brīža Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis, kura valdība no šī gada sākuma samazināja iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no 25 uz 23%, norāda - šobrīd nav īstais laiks paaugstināt nodokļus, taču, ja tas tiešām vitāli nepieciešams, tad labāk ir paaugstināt IIN nekā ieviest progresīvo nodokļu sistēmu, piemēram, attiecībā uz nekustamo īpašumu.

Tā šorīt medijiem uzsvēra ekspremjers, komentējot Latvijas valdības diskusiju ar starptautiskajiem aizdevējiem par nākamā gada budžeta izveidi.

Viņaprāt, šobrīd nav iespējams izstrādāt stipri labāku nākamā gada budžetu, kāds tas ir piedāvāts šobrīd.

Tomēr, ja savādāk nevar, iedzīvotāju ienākuma nodokļa paaugstināšana no 23% uz 25% būtu vērtējama pozitīvāk nekā progresīvo nodokļu ieviešana.

Komentējot nekustamā īpašuma nodokli, ekspremjers pauda viedokli, ka tam jābūt "plakanam" - ar mazu likmi, bet jāattiecas uz visiem. Ja šī nodokļa likmi sāktu diferencēt, tiktu radītas problēmas atmaksāt hipotekāros kredītus.

Kā ziņots, Saeima ārkārtas sēdē ceturtdien akceptēja nākamā gada valsts budžeta projektu un to pavadošo likumprojektu paketi.

Priekšlikumi nākamā gada valsts budžetā jāiesniedz līdz 9.novembrim, bet tā izskatīšana galīgajā lasījumā būs 1.decembrī.

Valsts budžeta 2010.gada ieņēmumi plānoti 3 781 888 682 latu apmērā, bet izdevumi - 4 347 973 488 latu apmērā.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,7% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Svarīgākais