Ārlietu ministrs brīdina, ka Latvija nevarēs ilgstoši nepildīt saistības par finansējumu

Latvija nevarēs atļauties ilgstoši nepildīt savas saistības attiecībā uz atvēlēto finansējumu attīstības sadarbībai, intervijā aģentūrai LETA sacīja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

LETA jau ziņoja, ka iepriekšējos gadus par prioritāti dēvētajai attīstības sadarbībai nākamgad Ārlietu ministrijas budžetā paredzēti tikai 807 lati, paredz valdībā akceptētais 2010.gada budžeta projekts.

"Šī brīža budžeta situācija diemžēl neļauj mums veltīt līdzekļus šiem mērķiem," sacīja ministrs, atzīstot, ka patlaban Latvija nepilda savas saistības, un norādot, ka arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) ir informēts par šo situāciju.

Vienlaikus ārlietu ministrs sacīja, ka Eiropas Savienības (ES) kolēģi saprotot, kādēļ Latvija nespēj patlaban atvēlēt pietiekamus līdzekļus attīstības sadarbībai. Viņš uzsvēra, ka ilgstoši šāda situācija nav pieļaujama un jau nākamgad būtu nepieciešams pakāpeniski palielināt attīstības sadarbībai atvēlēto finansējumu, lai, vēlākais, 2015.gadā, kad Latvija būs ES prezidējošā valsts, saistības tiktu izpildītas.

Jau ziņots, ka iepriekš Latvija kā ES dalībvalsts bija apņēmusies līdz 2010.gadam atvēlēt attīstības sadarbībai finansējumu 0,17% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais