"Swedbank": Patēriņa cenu kāpums turpina strauji pierimt

Maijā patēriņa cenas nokrita par 0.2% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Nedaudz mazāk kā gaidīts bija cenu kāpums pārtikai un apģērbiem. Turpinājās cenu kritums mājsaimniecības precēm. Kā arī prognozēts, 3.1% degvielas cenu kāpumu aprīlī nomainīja 3.4% kritums maijā.

Gada inflācija turpināja strauji bremzēties, no 2.8% aprīlī uz 2.2% maijā. Daudzas preču un pakalpojumu grupās cenas vēl arvien ir mazākas kā pērn - apaviem, mājsaimniecības precēm, sakaru pakalpojumiem, izglītībai. Pārtikas produktiem šī gada maijā cenas bija vien par 1.1% augstākas nekā pirms gada.

Visticamāk, gada inflācija bremzēsies arī jūnijā. Jūlijā tiek prognozēts dabas gāzes un siltumenerģijas tarifu pieaugums - gāzei tas varētu būt ap 5%, Rīgas Siltumam - ap 7-8% (siltuma sadārdzinājumu iedzīvotāji gan izjutīs tikai rudenī, kad sāksies apkures sezona). Galvenokārt, tas ir naftas cenu kāpuma dēļ šī gada sākumā, kas atspoguļojas tarifos ar nobīdi. Kopumā tas varētu palielināt mēneša inflāciju jūlijā par aptuveni 0.2 procentpunktiem. Tajā pat laikā, PVN pamatlikmes samazinājums par 1 procentpunktu varētu mēneša inflāciju mazināt par 0.5-0.6 procentpunktiem, ja vien tirgotāji turēs dotos solījumus.

Swedbank vidējā patēriņa cenu kāpuma prognoze šim gadam pagaidām ir 2.8%. Šajā prognozē gan vēl nav ņemtas vērā plānotas nodokļu izmaiņas, tādēļ, visticamāk, tā tiks pārskatīta nedaudz uz leju.

Šī gada maijā 12 mēnešu vidējā patēriņa cenu inflācija samazinājās uz 3.9% no 4.1% aprīlī. Tā turpinās bremzēties arī turpmākajos 12 mēnešos. Līdz ar to arī Māstrihtas inflācijas kritērija izpilde 2013.gada sākumā ir ļoti reāla.