Eksperti no Ķīnas aicina Latvijas uzņēmējus nopietnāk pievērsties Āzijas tirgiem

Šodien, 7.jūlijā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Yan’s Group Europe, kas ir uzņēmums ar 20 gadu bagātu pieredzi sniedzot konsultatīvus un finanšu pakalpojumus uzņēmumiem no Japānas, Ķīnas, Singapūras, Dienvidkorejas, Indonēzijas, Anglijas un Kanādas, tikšanās laikā ar Latvijas uzņēmējiem aicināja nopietnāk pievērsties Āzijas tirgiem.

Kaut arī visizplatītākais priekšstats par Ķīnu ir kā par eksportētājvalsti, Ķīna arī importē dažādas preces milzu apjomos. Latvijas preču eksports uz Ķīnu pēdējos divos gados palielinājies par 56 procentiem, kopumā sasniedzot vairāk nekā 25 miljonus latu 2011.gadā, taču, ņemot vērā kopējos Ķīnas importa apjomus, kas mērāmi triljonos ASV dolāru, tas potenciāli sniedz lielas iespējas arī Latvijas ražotājiem.

Finanšu un eksporta konsultants Viljams Jans (William Yan), kura vadītā starptautiskā uzņēmumu grupa Yan’s Group pirms pusotra gada atvēra pārstāvniecību Eiropā ar biroju Rīgā, norāda, ka bieži uzņēmumu sadarbība ar Ķīnas Tautas Republiku un citām valstīm Āzijas reģionā veidojas pamazām un piesardzīgi, kas lielā mērā saistīts ar mentalitātes un kultūras, tai skaitā biznesa kultūras, atšķirībām. Viņš uzskata, ka sekmīgai sadarbības uzsākšanai ar Eiropas valstu uzņēmējiem liela nozīme ir ne tikai valodas zināšanām, bet arī eiropeiskai domāšanai, kuru, kā pats esot pārliecinājies savā pieredzē, vislabāk var iegūt, studējot kādā no Eiropas valstu augstskolām.

Tiekoties ar dažādas nozares pārstāvošiem uzņēmumiem no Latvijas, Viljams Jans vislielākās perspektīvas saskata sadarbībā ar pārtikas, biroja mēbeļu un kosmētikas ražotājiem, kā arī transporta un loģistikas pakalpojumu sniedzējiem un farmācijas nozares uzņēmumiem.

Yan’s Group Europe Latvijā jau ir uzsākusi pārrunas un sadarbību ar vairākiem uzņēmumiem. Piemēram, ar vadošo santehnikas ražošanas uzņēmumu Baltijā "PAA" pašlaik tiek īstenots sadarbības pilotprojekts, bet ar "Rīgas dzirnavnieks" un "Grindeks" notikušas sarunas par šo uzņēmumu produkcijas eksporta iespējām Āzijas reģiona valstīs. Tāpat tuvākajā laikā Yan’s Group Europe plāno attīstīt biroja mēbeļu ražošanu Ķīnas tirgum.

Yan’s Group Europe Latvijas uzņēmumiem piedāvā palīdzēt ieiet Ķīnas tirgū, un atrast tur biznesa partnerus, izpildot finanšu, eksporta un mārketinga konsultanta lomu. Šāda pieredze uzņēmumam ir jau sadarbībā ar Japānas, Kanādas, Indonēzijas, Honkongas, Lielbritānijas un citu valstu uzņēmējiem.

Papildus Latvijas uzņēmumiem, kuriem ir interese uzsākt biznesu Āzijas tirgos, taču ir nepietiekami ražošanas apjomi, Yan’s Group piedāvā piesaistīt investīcijas no vairākām Āzijas reģionālajām bankām, kas paredzējušas investīciju līdzekļus šādiem mērķiem gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs.

Starptautiskās uzņēmumu grupas Yan’s Group gada apgrozījums sastāda 120 miljonus eiro un sadarbības partneru skaits sasniedz vairākus simtus visā Āzijas reģionā: Ķīnā, Honkongā, Japānā, Dienvidkorejā, Indonēzijā.

Svarīgākais