Slēdzamās Ignalinas vietā sola nolikt Visaginu

Triju Baltijas valstu premjeri vakar Viļņā pauda gatavību kopīgi celt jaunu atomelektrostaciju, ja vien projektam atrastos finansētājs.

Triju valdību vadītāji Andrjus Kubiļus (Lietuva), Andruss Ansips (Igaunija) un Valdis Dombrovskis (Latvija) nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā atbalstīja Visaginas AES projekta virzību. Viens no projekta balstiem ir mēģinājums ietaupīt, izmantojot to infrastruktūru, kas paliks pāri pēc Ignalinas AES slēgšanas jau nākamā gada 1. janvārī. Padomju laikā būvētās AES slēgšana bija viens no priekšnoteikumiem Lietuvas uzņemšanai Eiropas Savienībā, tāpēc runas par jaunas AES celtniecību Baltijā ilgst vismaz kopš gadsimta sākuma. Reāli Baltija no projekta realizācijas šobrīd atrodas tālāk nekā 2004. gadā, kad nauda uz šejieni sāka plūst kā no pārpilnības raga. Tieši šobrīd ir grūti iedomāties investoru, kas uzticētu Baltijas valstīm diviem, trim miljardiem latu atbilstošu naudas summu. Līdz ar to valdību vadītājiem bija viegli vienoties par kopīgu paziņojumu, kas neradīs nekādas praktiskas sekas un pienākumus.

Visaginas projekta realizāciju Latvijai un tās abām kaimiņvalstīm treknajos gados nobremzēja domstarpības gan starp Baltijas valstīm, gan starp Baltijas valstīm un Poliju, kas dažkārt tiek uzdota par Visaginas projekta līdzdalībnieci. Raugoties no Latvijas, Lietuvas valsts amatpersonu un uzņēmēju darbošanās ap AES projektu atgādina to, kas Latvijā pieredzēts gan ar uzcelto Dienvidu (zelta) tiltu Rīgā, gan ar tagad pusuzcelto Nacionālo bibliotēku, gan ar neuzcelto celulozes rūpnīcu.

Visaginas projekta bezcerība ir likusi vismaz demonstrēt citu projektu iespējamību. Pirms mēneša līdz Latvijai nonāca ziņa no Igaunijas, ka turienes enerģētikas uzņēmums Eesti Energia esot ķēries pie hidroģeoloģiskas izpētes, lai noteiktu kādas neapdzīvotas salas piemērotību atomelektrostacijas būvniecībai.

Vēl nopietnāk izklausās Polijas pieteikums būvēt savu AES. Šo projektu kavējot pašu poļu nespēja tikt skaidrībā, vai viņiem vajag vienu, divas vai divarpus atomelektrostacijas, par pusi uzskatot viņu līdzdalību Visaginas projektā.

Samērā netālu no Ignalinas/Visaginas savu AES gatavojas celt Baltkrievija. Tā aicina Lietuvu iesaistīties šajā projektā un vienu Grodņas AES energobloku uzbūvēt savām vajadzībām.

Visu projektu izpildes termiņi tiek ietilpināti laika posmā starp 2020. un 2030. gadu.

Svarīgākais