"Latvenergo" aizņemsies 100 miljonus eiro

AS "Latvenergo" paredzējis aizņemties 100 miljonus eiro (70,28 miljonus latu) Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projekta 2. kārtas finansēšanai.

Līgumu paredzēts slēgt ar Luksemburgas "European Investment Bank", kas arī bijis vienīgas pretendents, liecina IUB dati.

Pēc biznesa informācijas portāla "Nozare.lv" rīcībā esošās informācijas, minētais aizņēmums paredzēts TEC-2 nākamā - otrā - energobloka būvniecības finansēšanai, tas ir, gadījumā, ja lēmums par tā būvniecību tiks pieņemts. AS "Latvenergo" šī bloka būvniecības nepieciešamību pamato galvenokārt ar Latvijas energoapgādes drošības apsvērumiem, kas jo īpaši aktuāli kļūs pēc Ignalinas atomelektrostacijas slēgšanas un prognozējamās elektroenerģijas izstrādes samazināšanās Narvas termoelektrostacijās tur veicamo rekonstrukcijas darbu dēļ.

AS "Latvenergo" ārējo komunikāciju vadītājs Andris Siksnis norāda, ka "Latvenergo" plāno savu ražotņu, elektrisko līniju un citu iekārtu uzturēšanas un modernizācijas projektus arī vidējā un ilgtermiņā, un tā realizācijai finansējums tiek iegūts no dažādiem avotiem - gan no ārvalstu finanšu institūcijām, gan Latvijas banku īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumiem, gan arī uzņēmuma peļņas.

Jau ziņots, ka šogad tika atklāts rekonstruētās TEC-2 jaunais energobloks.

TEC-2 jaunais energobloks darbu uzsāka 2009.gada 13.janvārī Rīgas rajona Aconē, pirms tam vairākus mēnešus strādājot testa režīmā.

Tika paredzēts, ka, efektīvi izmantojot kurināmo, jaunais energobloks uz vienu siltuma vienību saražos trīs reizes vairāk elektroenerģijas, reizē līdz minimumam samazinot stacijas kaitīgo ietekmi uz vidi.

Jaunā energobloka būvniecība tika uzsākta 2006.gada 13.septembrī, un tas uzskatāms par modernāko koģenerācijas stacijas projektu Baltijas reģionā.

Projekta kopējās būvniecības izmaksas tiek lēstas 178 miljoni eiro (125,09 miljoni latu).

Pēc "nozare.lv" rīcībā esošajām ziņām, minētais aizņēmums paredzēts TEC 2 nākamā (otrā) energobloka būvniecības finansēšanai, t.i., gadījumā, ja lēmums par tā būvniecību tiks pieņemts. AS "Latvenergo" šī bloka būvniecības nepieciešamību pamato galvenokārt ar Latvijas energoapgādes drošības apsvērumiem, kas jo īpaši aktuāli kļūs pēc Ignalinas AES slēgšanas un prognozējamās elektroenerģijas izstrādes samazināšanās Narvas termoelektrostacijās sakarā ar tur veicamajiem rekonstrukcijas darbiem.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".