SVF aizkavē aizdevumu Rumānijai

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir atlicis 20 miljardu eiro lielās palīdzības programmas virzību, iekams darbu nesāks jaunā valdība.

SVF Bukarestei paziņojis, ka tai līdz 10. decembrim ir jāpieņem virkne likumu, tai skaitā jāsamazina budžeta izdevumi, vai arī tā nesaņems aizdevuma daļu 1,5 miljardu eiro apmērā.

Rumānijas ekonomiskās nedienas ir pastiprinājusi arī politiskā krīze. Pagājušajā mēnesī demisionēja valdība un divu lielāko partiju cīņa prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā liek prognozēt, ka SVF noteikto beigu termiņu Rumānija, visticamāk, nespēs ievērot, vēsta Reuters. Tam piekrīt arī Centrālās bankas vadītājs Mugurs Isaresku, kurš atzīst, ka valsts budžeta deficīts ir kļuvis par „akūtu problēmu”.

22. novembrī būs Rumānijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta un 6. decembrī būs otrā. Šis būs viens no svarīgākajiem šīs valsts balsojumiem kopš komunistiskā režīma sabrukuma, un uzvarētājs izvēlēsies divu nākamo valdību vadītāju, turklāt viņam būs liela ietekme uz ilgi novilcinātajām ekonomiskajām reformām.

Sagaidāms, ka līdz jaunā prezidenta ievēlēšanai jauna valdība Rumānijā izveidota netiks, un tas nozīmē, ka nebūs arī SVF naudas. „SVF ir mūs informējis, ka uz Bukaresti atbrauks, kad mums būs likumīga valdība,” izteicies prezidents Trajans Bašesku. Valūtas fonds pieprasa līdz gada beigām pieņemt arī Fiskālās atbildības likumu.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.