Lembergs: IIN samazināšana nostādīs pašvaldības katastofālā situācijā

© Juris Presņikovs

„Pats fakts, ka valdība piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli no 25% uz 20%, ir pozitīvs, jo tas būtiski uzlabo uzņēmējiem izmaksu sadaļu. Tikai ir viens ļoti liels ‘’bet’’. Ja iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek samazināts no 25 uz 20% 2015.gadā, pašvaldību ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināsies par aptuveni 1/5 daļu jeb par 21%, kas nostāda pašvaldības katastrofālā situācijā,” sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Lembergs norādīja, ka pašvaldības faktiski paliks bez naudas, jo iedzīvotāju ienākuma nodoklis pašvaldībās veido vidēji 75% no pamatbudžeta ieņēmumiem.

„Šobrīd, runājot par iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu, būtu jārunā un jālemj par to, ka tā daļa, kas tiek ieskaitīta pašvaldību budžetos no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, palielinās. Pašlaik pašvaldības saņem 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem. Ja nodokļa likmi samazina līdz 20%, tad būtu jābūt tā, ka viss iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek ieskaitīts pašvaldību budžetos, bet valsts saņem nulli. Pie šādiem nosacījumiem tiek segts budžeta deficīts pašvaldībām. Diemžēl pagaidām šāda veida nostājas nav, tāpēc, pēc manām domām, Latvijas Pašvaldību savienībai un Latvijas Lielo pilsētu savienībai šis jautājums ļoti viennozīmīgi jāizvirza kā primārs. Šie jautājumi ir jālemj vienlaicīgi, nevar tos risināt atrauti vienu no otra,” norādīja Lembergs.

Ekonomika

Lai Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu droši turpināt mazināt likmes, būtu jāredz skaidra tendence, ka sāk samazināties pakalpojumu cenu inflācija, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents un ECB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Svarīgākais