Nodokļu samazināšanu paredzēts virzīt steidzamības kārtā divos lasījumos

Iecerēto nodokļu samazināšanu paredzēts virzīt steidzamības kārtā, nepieciešamos likumprojektus pieņemot divos lasījumos, šodien par Koalīcijas sadarbības padomē lemto žurnālistus informēja Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Plānots, ka otrdien par šo jautājumu lems valdība, bet ceturtdien par to sāks spriest Saeima.

Kā ziņots, 10.maijā koalīcija vienojās, ka no šā gada 1.jūlija pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme tiks samazināta no pašreizējiem 22% uz 21%, savukārt iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN) nākamo trīs gadu laikā tiks samazināts no 25% līdz 20%. Par to žurnālistus iepriekš informēja Dombrovskis, norādot, ka valdībā tiks diskutēts arī par neapliekamā minimuma paaugstināšanu un atvieglojumu palielināšanu par apgādībā esošām personām.

Savukārt opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde šodien nolēmusi visiem Ministru kabineta (MK) pārstāvjiem nosūtīt aicinājumu pildīt valdības rīcības plānā noteikto, ka nodokļu samazināšanai ir jānotiek sadarbībā ar valdības un sociālajiem partneriem.

"Valdības rīcības plānā paredzēts darbaspēka nodokļu samazināšanas iespējamos scenārijus izstrādāt sadarbībā ar valdības un sociālajiem partneriem," aģentūru LETA informēja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

Pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektores Līgas Menģelsones aicinājuma, kā arī, atsaucoties Latvijas pašvaldību vadītāju lūgumam, ZZS aicina rītdien MK sēdē plānoto likumprojekta "Grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli"" izskatīšanu atlikt līdz saskaņošanai ar sociālajiem partneriem un pašvaldībām.

ZZS pozitīvi vērtē jaunās likumdošanas iniciatīvas, kas skars atsevišķu nodokļu samazinājumu, taču kategoriski nepiekrīt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pamatlikmes samazinājumu lemt bez saskaņojuma ar pašvaldībām. ZZS norāda, ka līdz šim tāda prakse nav bijusi, kad par IIN sadalījumu starp valsts un pašvaldību budžetiem, līdz ar to par iespējamo pamatlikmes samazinājumu varētu lemt bez saskaņojuma.

ZZS uzskata, ka vēl absurdāku jautājuma izskatīšanu padara apstāklis, ka par plānotajiem darbaspēka nodokļu samazināšanas scenārijiem valdības sociālie partneri - darba devēji un arodorganizācijas - tiks informēti ceturtdien paredzētajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, pēc tam, kad valdība, visticamāk, būs jau pieņēmusi konceptuālu lēmumu.

Dombrovskis šodien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem norādīja, ka trešdien tikšanās laikā ar ZZS plāno pārrunāt arī jautājumu par nodokļu samazināšanu. Premjers arī uzsvēra, ka Latvijas Pašvaldību (LPS) savienība jau ir paudusi, ka atzinīgi vērtē priekšlikumus par nodokļu likmju pazemināšanu. Savukārt Latvijas Darba Devēju Konfederācija minējusi dažādus nodokļu samazināšanas variantus, taču "valdībai bija jāizraugās viens rīcības modelis, kas pašlaik arī ir izdarīts".

16.maijā Ministru prezidents tiksies ar ZZS Saeimas frakciju, lai pārrunātu 25 ES valstu noslēgtā Fiskālās disciplīnas līguma ratifikāciju.

Kā ziņots, ja tiks samazināta IIN likme, tad noteikti būs jārunā par kompensējošiem mehānismiem pašvaldībām, kuras zaudēs daļu ienākumu, aģentūrai LETA 11.maijā uzsvēra LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.