Pieaug ieņēmumi no privatizācijai nodoto valsts īpašumu pārdošanas

Saskaņā ar apstiprināto VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA)gada pārskatu 2011.gadā kopējie ieņēmumi no privatizācijas sasniedza 7,73 miljonus latu, kas ir par 24% vairāk kā 2010.gadā.

Lielāko ieņēmumu pieaugumu deva noslēgtie nekustamo īpašumu pārdošanas līgumi, no kuriem kopumā PA ir izdevies saņemt 3,43 miljonus latu, un tas ir divas reizes vairāk nekā 2010.gadā. Savukārt, privatizācijas procesa un citu papildus funkciju nodrošināšanas izdevumus 2011.gadā ir izdevies kopumā samazināt par 717 339 latu.

Lielākās PA ieņēmumu pozīcijas 2011.gadā bija ieņēmumi no zemes privatizācijas, nekustamo īpašumu pārdošanas un nomas līgumiem. Zemes privatizācija PA ļāva saņemt kopumā 3,6 miljonus latu, nekustamo īpašumu privatizācija 3,43 miljonus latu, bet ieņēmumi no nomas līgumiem bija 0,6 miljoni latu. Pārējos ieņēmumus veido ieņēmumi no kapitāla daļu pārdošanas, procentu un citi ieņēmumi.Lai arī nekustamo īpašumu tirgū nav konstatēts nozīmīgs aktivitātes pieaugums, tomēr otrajā pusgadā bija vērojama intereses pastiprināšanās par PA izsolēs pārdodamajiem nekustamajiem īpašumiem un atsevišķus nekustamos īpašumus izdevās pārdot par cenu, kas būtiski pārsniedza izsoles sākumcenas. Sekojot kopējām tendencēm, gada beigās bija vērojams būtisks intereses pieaugums par privatizējamām lauksaimniecības zemēm. Kopumā PA 2011.gadā noslēdza 61 zemesgabala un 15 kapitāla daļu pirkuma līgumus, kā arī pārdeva 11 nekustamā īpašuma objektus. PA privatizācijas sertifikātu kontos 2011.gadā ieskaitīti 58 138,44 privatizācijas sertifikāti un 2 867,49 īpašuma kompensācijas sertifikāti. To kopējā nominālvērtība ir 1,71 miljoni lati.

I.Zalpētere: "Daudzi PA portfelī atlikušie valsts īpašumi ir problemātiski vai ar tik zemu pašreizējo tirgus vērtību, ka ienākumi no to pārdošanas nesedz uzturēšanas un privatizācijas sagatavošanas izdevumus. It sevišķi tas attiecas uz dzīvokļiem un dzīvojamām mājām. Tomēr arī šie īpašumi saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem tiesību aktiem ir jāprivatizē. Piemēram, izsolē Zilupes novadā piedāvājam iegādāties dzīvokli par 464 latiem un pircēju nav. Tāpēc būtisks PA izaicinājums ir darba efektivitātes uzlabošana, lai samazinātu procesa izdevumus. Pagājušajā gadā veiktā struktūras optimizācija, darbinieku skaita samazināšana un elektroniskās dokumentu aprites sistēmas ieviešana ir labs pamats, lai PA spētu šogad veikt darbus ar vēl mazākām izmaksām."

Dzīvokļu un māju privatizāciju PA veic bez papildus likumā paredzētās dotācijas. Tāpat no saviem līdzekļiem PA finansē vairākas papildus funkcijas, kas tiešā veidā nav saistītas ar privatizācijas procesu, kā, piemēram, banku pārvaldība, tiesvedības un privatizācijas sertifikātu centra uzturēšana. Pateicoties veiktajai darbības optimizācijai, zaudējumi no privatizācijas procesa un citu papildus funkciju nodrošināšanas ir samazinājušies par 717 339 latiem un 2011.gadā bija 970 480 lati.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 24.februārī uzdoto PA pārņēma savā īpašumā Parex bankas un pēc sadalīšanas arī bankas Citadele akcijas. PA līdzdalība bankās Parex un Citadele tiek iekļauta PA bilancē un ieguldījumi regulāri jāpārvērtē atbilstoši grāmatvedības standartu prasībām. Ieguldījums bankas Citadele kapitālā PA bilancē tiek klasificēts kā īstermiņa ieguldījums. Ņemot vērā, ka 2010.gadu banka Citadele noslēdza ar zaudējumiem, kas negatīvi ietekmēja bankas pašu kapitāla apmēru, PA atbilstoši bija jāpārvērtē savu ieguldījumu vērtība un tā tika samazināta par 16,4 miljoniem latu. Savukārt, saskaņā ar auditoru ieteikumu un ievērojot piesardzības principu, tika pārskatīta Parex bankas akciju pašreizējā vērtība, kas veido grāmatvedības uzskaites zaudējumus 206,4 miljonu latu apmērā, atbilstoši PA ieguldījumam Parex bankas pamatkapitālā. Šie zaudējumi ir grāmatvediski aprēķināti zaudējumi un ir saistīti ar ieguldījumu vērtības pārskatīšanu.

I.Zalpētere: "Pagājušā gadā Parex bankas zaudējumi ir samazinājušies par 94 miljoniem latu, bet banka Citadele ir sākusi pelnīt. Tas nozīmē, ka restrukturizācijas plāns strādā un bankas ir uz pareizā ceļa, lai valsts maksimāli atgūtu ieguldītos līdzekļus. Kopumā salīdzinot ar situāciju 2009.gadā valsts atbalsts bankām ir samazinājies par 450 miljoniem latu".

Kopumā 2011.gadā PA valsts budžetā kā privatizācijas ieņēmumus ir pārskaitījusi 5,93 miljonus latu. Papildus ir dzēsti sertifikāti 1,71 miljonu latu nominālvērtībā.

Pēc valsts uzņēmumu privatizācijas pabeigšanas PA galvenie uzdevumi ir zemes privatizācija un atsavināšana, kā arī no 2009.gada valsts dzīvokļu īpašumu un dzīvojamo māju apsaimniekošana un privatizācija. Šobrīd PA valdījumā ir 1958 valsts dzīvokļu īpašumi un pārvaldīšanā atrodas 515 dzīvojamās mājas. Arī pēc privatizācijas procesa pabeigšanas PA ir jānodrošina privatizēto dzīvojamo māju pārvaldīšana līdz dzīvokļu īpašnieki piekrīt pārņemt šo māju pārvaldīšanas tiesības. Privatizācijā procesā atrodas 672 apbūvēti zemes gabali, 15 neapbūvēti zemes gabali, 60 valsts nekustamā īpašuma objekti un valsts kapitāla daļas 21 sabiedrībā.

Tāpat PA īpašumā ir 84,15% Parex bankas (Reverta) akciju un 75% mīnus viena bankas Citadele akcija. Otrajam lielākajam akcionāram Eiropas rekonstrukcijas un attīstības bankai bankā Citadele pieder 25% un viena akcija un 12,74% Parex bankas (Reverta) akcijas.