Maiznieku biedrība atbalsta PVN likmes samazināšanu vairākām pārtikas produktu grupām

Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) atzinīgi novērtē kooperatīvās savienības "Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienība" aicinājumu valdībai un parlamentam panākt PVN likmes samazināšanu ātrās aprites piena produktiem.

LMB valde vairakkārt ir diskutējusi un aicinājusi arī citas organizācijas kā Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi pievērst uzmanību jautājumam par PVN likmes samazināšanu vairākām pārtikas produktu grupām, kas ir nozīmīgākās pareiza uztura pamatā.

Maizes patēriņš ar katru gadu samazinās. Līdz ar to katru gadu sarūk arī maizes cepēju skaits. Līdzīgi kā piena pārstrādātājiem arī maizes ražošanas izdevumi pieaug. Savukārt iedzīvotājiem šodienas ekonomiskajos apstākļos katrs santīms ir nozīmīgs, it īpaši, kad tiek domāts par pārtikas produktu iegādi. PVN likmes samazināšana noteiktām pārtikas preču grupām palīdzētu gan ražotājiem, gan mājsaimniecībām izdzīvot.

LMB piekrīt Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijai (LPTA), ka samazinātās PVN likmes noteiktām produktu grupām nodrošinātu sociāli taisnīgāku nodokļu politiku un atvieglotu ikdienu iedzīvotājiem ar mazākiem ienākumiem, palielinātu pirktspēju un veicinātu arī Latvijā ražotu produktu noietu. Svarīgi, lai LPTA turētu solījumu un attiecīgi samazinātu arī preču cenas veikalos. Pēc LMB apkopotās informācijas no maizes ražotājiem - veikalu uzcenojums viena maizes klaipa izmaksu sadalījumā sastāda tikpat lielu daļu kā PVN izmaksu pozīcija.

Kārlis Zemešs, LMB valdes priekšsēdētājs: "Samazinātas PVN likmes ikdienas pārtikas produktiem, tai skaitā maizei, ir daudzās ES valstīs. Mazinot PVN un samazinoties maizes cenai veikalu plauktos, pieaugs maizes produktu patēriņš, kas savukārt stabilizēs ražošanu un mazinās sociālo spriedzi iedzīvotājos. Samazinātā PVN likme ietaupīs valsts un pašvaldību līdzekļus pārtikas produktu iepirkumos un veicinās citu nodokļu nomaksas pieaugumu."

LMB ir Latvijā vienīgā brīvprātīga profesionālā organizācija, kurā apvienojušies 20 Latvijas maizes ražotāji ar vienotu interesi par maizes ražošanas nozares attīstību un kopīgu sadarbību maizes ražotāju interešu aizstāvībai. LMB veicina maizes ražošanas tradīciju saglabāšanu un popularizē maizes labvēlīgo nozīmi uzturā.

Svarīgākais