Piepelnīšanās nolūkos Valsts kontrole sākusi par maksu sniegt konsultācijas ārvalstu speciālistiem

Valsts kontroliere Inguna Sudraba intervijā portālam tvnet atzinusi, ka Valsts kontrole papildus līdzekļu ieguves dēļ sākusi par maksu sniegt konsultācijas ārvalstīs, organizējot līdzīgu ārvalstu institūciju pārstāvju mācības pie Valsts kontroles speciālistiem.

Inguna Sudraba portālam tvnet atklāj, ka patlaban jau noslēgts līgums ar Kirgīziju, kur tiek attīstīta līdzīga institūcija kā Valsts kontrole Latvijā. Šo mācību projektu Kirgīzijā finansē Pasaules banka. Vēlmi sadarboties ar Latvijas kolēģiem izteikusi kirgīzu puse. Valsts kontroles darbinieki patlaban jau sākuši kirgīzu kolēģu apmācību. Apmācība notiekot tepat Latvijā. Mācību gaitā tiekot skaidrota Valsts kontroles kā institūcijas uzbūve, tās funkcijas, mācīts, kā izveidot revīzijas metodoloģiju, kā pareizi veikt revīzijas un citi jautājumi.

Ja viss noritēs kā plānots, kirgīzu valsts kontrolieru apmācība tikšot veikta līdz 2011. gadam, un Latvijas valsts kontroles budžetā tas ienesīs 70 000 ASV dolāru.

Jautāta par ieguvumu, ko Valsts kontrolei sniedz ārvalstu speciālistu apmācību, Sudraba saka, ka primārais iemesls, protams, esot nauda, ko šādu projektu realizācija ienes Valsts kontroles kasē. Otrs faktors esot saistīts ar VK darbinieku iespēju sevi apliecināt starptautiskā mērogā. Kā saka Sudraba: "Darbinieki ir pati lielākā Valsts kontroles vērtība. (..) Brīvā darba tirgū šāda līmeņa speciālistu nav, visi viņi apmācīti tepat uz vietas Valsts kontrolē. Ir ieguldīti lieli resursi, profesionalitāte. To izniekot būtu lielākā izšķērdība." Kā skaidro Sudraba, Valsts kontroles līdzīgi kā citu iestāžu budžets ir krietni apcirpts, tāpēc jāmeklē iespējas, kā nezaudēt darbiniekus.

Runājot par nākotnes plāniem ārvalstu speciālistu apmācības jomā, Sudraba atklāj, ka patlaban tiekot pētītas Gruzijas speciālistu apmācības iespējas. Gruzijā līdzīgi kā tas savulaik bija Latvijā, Valsts kontroles institūcijā padomju stila principu vietā jāievieš reāli funkcionējoša sistēma. Tuvākajā laikā Valsts kontroles pārstāvji došoties braucienā uz Gruziju, lai izpētītu vai un ko Latvija Gruzijas kolēģiem varētu iemācīt.

Svarīgākais