Pavļuts un Izraēlas enerģētikas un ūdens resursu ministrs pārrunās ekonomisko sadarbību

Ekonomikas ministrs Daniela Pavļuts otrdien, 17.aprīlī, tiksies ar Izraēlas enerģētikas un ūdens resursu ministru Uzi Landau (Uzi Landau), lai pārrunātu Latvijas un Izraēlas divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus.

Tikšanās laikā plānots pārrunāt sadarbību enerģētikā, uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumus un ekonomisko situāciju Latvijā, kā arī potenciālās jomas sadarbības veicināšanai.

Latvijas skatījumā ir vairākas jomas ciešākai Latvijas un Izraēlas ekonomiskajai sadarbībai. Latvija būtu ieinteresēta attīstīt sadarbību informācijas tehnoloģiju (IT), biotehnoloģiju, tūrisma, veselības tūrisma, izglītības, inovācijas, pārtikas ražošanas, transporta un loģistikas, kokrūpniecības, kā arī metālapstrādes nozarēs. Tāpat Latvijas puse būtu gatava sadarboties un atbalstīt Izraēlas IT inkubatoru izveidi Latvijā, cerot, ka to darbība veicinātu abu valstu IT potenciāla sekmīgu izmantošanu.

2011.gadā Latvijas tirdzniecības apgrozījums ar Izraēlu sasniedza 44,3 miljonus eiro (31,13 miljonus latu). Latvijas eksports uz Izraēlu veidoja 24,7 miljonus eiro (17,35 miljonus latu), bet imports - 19,6 miljonus eiro (13,77 miljonus latu). Latvijas un Izraēlas ārējās tirdzniecības apgrozījums 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, ir audzis par 11,4%. 2011.gadā Izraēla ierindojusi 37.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Saskaņā ar "Lursoft" datiem Latvijā darbojas 246 uzņēmumi ar Izraēlas kapitālu.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".