Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika

Grāmatu izdevēji prasīs atlīdzību par izdevumu publicēšanu internetā

Grāmatu izdevēji prasīs atlīdzību saistībā ar biedrības "Ideju forums" digitālās bibliotēkas izveidi, kur vienkopus pieejams plašs grāmatu klāsts internetā.

Par to biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača.

Biedrības "Ideju forums" mājaslapā norādīts, ka septembra nogalē biedrība testa režīmā atklājusi digitālo bibliotēku, kur pieejams plašs grāmatu klāsts, audiogrāmatas, videoieraksti un attēli. Mājaslapā teikts, ka atsaucība ir liela, dienā bibliotēkā reģistrējas vidēji 100 jauni lietotāji.

"Izdevēji nebaidās no konkurences, jo tā ir neizbēgama un normāla lieta, bet gan no negodīgas konkurences. "Ideju forums", iespējams, neiedomājas, ka izdota grāmata ir ne tikai autora, bet arī izdevēja intelektuālais un finansiālais ieguldījums, jo savu artavu devis redaktors, korektors, maketētājs, mākslinieks u.tml., to apliecina arī autora un izdevēja līgums, kas šajā gadījumā tiek pārkāpts," akcentē Pugača.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore uzsver, ka gadījumā, ja "Ideju forums" vienotos ar autoru par darba publicēšanu, pats uzņemoties rūpes par redakcionālo darbu vai iztiekot bez tā, un publicētu neapstrādātu vai paša sagatavotu manuskriptu, tad tās būtu tikai "Ideju foruma" un autora attiecības. Turpretī tagad digitālā bibliotēka publicē jau izdotas grāmatas, to nesaskaņojot ar izdevēju. Turklāt tiek publicētas arī pavisam nesen izdotas grāmatas.

Asociācijas pārstāve uzsver, ka pieejai jābūt konstruktīvai - ar "Ideju forumu" jārunā par konkrētu atlīdzību izdevējam, ja ir radusies vēlme izmantot izdevēja darba augļus.

"Mēs arī esam par to, lai māksla pieder tautai, tikai gribētu, lai par to kāds godīgi samaksā tiem, kas tajā ieguldījuši darbu un zināšanas," sacīja asociācijas izpilddirektore.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijai paredzēta tikšanās ar biedrību "Ideju forums", lai vienotos par iespējamo atlīdzību grāmatu izdevējiem.