Eiropas Komisija prognozē, ka Eiropā augšupeja atsāksies jau 2011. gadā

Eiropas ekonomika nākamgad spēs pārvarēt dziļo lejupslīdi, bet 2011. gadā izaugsmes temps palielināsies, tā šobrīd prognozē Eiropas Komisija (EK).

EK prognozē, ka Eiropas Savienības (ES) ekonomika nākamgad pieaugs par 0,7% un par 1,6% 2011.gadā, salīdzinot ar 4,1% kritumu šogad.

Savukārt 16 eirozonas valstu iekšzemes kopprodukts (IKP) 2010.gadā palielināsies par 0,7% un 1,5% 2011.gadā, salīdzinot ar 4% kritumu šogad.

EK maijā prognozēja, ka eirozonas ekonomika nākamgad samazināsies par 0,1%.

"ES ekonomika pakāpeniski izkļūst no recesijas. Tas galvenokārt skaidrojams ar valdību, centrālo banku un ES īstenotajiem ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, kas ne tikai novērsuši sistēmisku lejupslīdi, bet arī veicinājuši atveseļošanos," norādīja ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunija.

EK arī paziņoja, ka eirozonas ekonomika šā gada trešajā ceturksnī izkļuvusi no recesijas perioda, ceturksnī palielinoties par 0,5%.

Tomēr Almunija aicināja ES dalībvalstis turpināt īstenot ekonomikas stimulēšanas pasākumus un pabeigt banku sektora stabilizēšanu, lai nodrošinātu ilgtspējīgu atveseļošanos.

Tāpat komisija sagaida, ka atlabšanas periods būs nevienmērīgs, eirozonas ekonomikas izaugsmes tempam nākamā gada pirmajos divos ceturkšņos palēninoties līdz 0,1%.

Savukārt pie 0,5% ceturkšņa izaugsmes, eirozona visticamāk, atgriezīsies 2011.gada otrajā ceturksnī.

EK otrdien arī prognozēja, ka Polija būs vienīgā ES dalībvalsts, kam izdosies izvairīties no recesijas, bet Baltijas valstis piedzīvos jo sevišķi strauju kritumu.

Lai arī 2011.gadā visas jaunās bloka dalībvalstis no Centrālās un Austrumeiropas atgriezīsies pie izaugsmes, to budžeta deficīti ievērojami palielināsies, traucējot šīm valstīm pievienoties eirozonai.

EK prognozē, ka Polijas IKP šogad pieaugs par 1,2%, 2010.gadā - par 1,8%, bet 2011.gadā - par 3,2%.

Taču Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ekonomikas šogad piedzīvos ievērojamu kritumu, samazinoties arī 2010.gadā, taču pie izaugsmes Baltijas valstis varētu atgriezties tikai 2011.gadā.

EK norādīja, ka Polijas izaugsmi galvenokārt veicina salīdzinoši zemās procentu likmes un nacionālās valūtas vērtības kritums, kas stimulējusi eksportu.

Tajā pašā laikā Ungārijas ekonomika šogad samazināsies par 6,5% un 0,5% 2010.gadā, bet 2011.gadā varētu pieaugt par 3,1%.

Čehijas ekonomika pie izaugsmes varētu atgriezties nākamgad, bet 2011.gadā pieaugt par 2,3%, salīdzinot ar 4,8% kritumu šogad.

Rumānija nelielu izaugsmi varētu reģistrēt gan 2010.gadā, gan 2011.gadā pēc tam, kad piedzīvos 8% samazinājumu šogad.

Bulgārijas ekonomika varētu sākt pieaugt tikai 2011.gadā.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".