EP deputāti pieņem rezolūciju par ekonomisko tuvināšanos austrumu partneriem

Azerbaidžānā otrā "Euronest" tikšanās noslēgusies ar piecām pieņemtām rezolūcijām, lielu uzmanību pievēršot enerģijas drošības aspektiem un draudiem, informēja Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe.

EP deputāti un austrumu kaimiņvalstu partneri aicina arī stiprināt parlamentu lomu un ietekmi, īpaši akcentējot parlamentārās un prezidentālās vēlēšanas, kurām jābūt brīvām un demokrātiskām.

Speciālisti aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un partnerus nodrošināt fundamentālo cilvēktiesību ievērošanu, plašsaziņas līdzekļu neatkarību un brīvu pieeju internetam.

Tāpat EP deputāti un austrumu kaimiņvalstu partneri aicina vairāk atbalstīt ekonomisko tuvināšanos ar austrumu partneriem. Rezolūcija aicina ES atbalstīt arī finansiāli ekonomiskās un administratīvās reformas, kuras nepieciešams veikt austrumu partnervalstīs, lai noslēgtu brīvās tirdzniecības nolīgumus ar ES.

"Euronest" mudina stiprināt pilsonisko sabiedrību, kā arī aicina nodrošināt atbilstošu veselības aprūpi bijušajai Ukrainas premjerministrei Jūlijai Timošenko.

Azerbaidžānā notikušajā "Euronest" sanāksmē galvenās sarunu tēmas bija enerģija un tās drošība, parlamentārā demokrātija un pilsoniska sabiedrība, kā arī ES atbalsts reformām ES austrumu kaimiņvalstīs.

"Euronest" ir 2011.gada maijā izveidots forums politiskās un ekonomiskās integrācijas veicināšanai starp ES un tās Austrumu partneriem. Asamblejas līdzpriekšsēdētājs ir Kristians Vigenins, kurš to vada kopā ar bijušo Ukrainas ārlietu ministru Borisu Tarašuku.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais