Ziedos zemnieku interešu lobēšanai Briselē

Šķirnes mājlopu audzētāju biedrības "Latvijas Holšteinas šķirnes lopu audzētāju asociācija" kopsapulcē vienbalsīgi nobalsots par finansējuma piešķiršanu tiešmaksājumu lobēšanai Briselē, ziedojot 50 santīmus par hektāru no asociācijā iekļautajām saimniecībām.

Par to biznesa portālu "Nozare.lv" informēja biedrības pārstāvji.

Kā ziņots, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) janvārī sāka veidot budžetu aktīvai lobēšanai par taisnīgiem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem. Kopš kampaņas sākuma asociācijas kontā ieskaitīti 12 000 latu, un ir sākts darbs pie lobēšanas un sabiedrisko attiecību kampaņas izstrādes.

"Esam vairākkārt diskutējuši, kā iesaistīties cīņā par savu interešu pārstāvniecību Briselē. Sapulcē, uzklausot LLKA argumentāciju un idejas nākotnei, biedri izlēma balsot par ziedojumiem. Daļa asociācijas biedru jau ir iesaistījusies atbalstā caur saviem kooperatīviem - "Trikāta KS", "Piena ceļš". Ar šo lēmumu ļaujam arī tiem biedriem, kas nav kooperatīvos, piedalīties naudas vākšanā un būt līdzatbildīgiem par lauksaimniekiem tik nozīmīgā lēmuma pieņemšanas procesu," sacīja biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Rutkovska.

Tikmēr LLKA valdes loceklis Uldis Krievārs norādīja, ka jau patlaban lauksaimnieku organizāciju virzītie pārstāvji īsteno virkni nozīmīgu lobēšanas aktivitāšu.

"Lai arī gan Latvijas, gan Eiropas politiķu un ierēdņu izpratne par nevienlīdzīgo Baltijas lauksaimnieku situāciju ES pakāpeniski pieaug, lobēšanas un sabiedrisko attiecību darbs ir aktīvi un sistemātiski jāturpina, vēršot to plašumā. Lauksaimnieku ziedotie līdzekļi tiks izmantoti tikai iepriekšminētajiem mērķiem dažādu administratīvu un tehnisku izmaksu segšanai, un LLKA mājaslapā būs pieejama regulāri papildināta izdevumu atskaite, kā arī ziedotāju saraksts," sacīja Krievārs.

"Latvijas Holšteinas šķirnes lopu audzētāju asociācija" apvieno vairāk nekā 100 biedru - zemnieku saimniecību. Organizācijas mērķi ir veicināt piensaimniecības attīstību Latvijā, apvienot Holšteinas šķirnes lopu turētājus, kā arī aizstāvēt tās biedru intereses valsts un pašvaldību institūcijās.

Platību maksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī - 90 eiro jeb 63 lati par hektāru -, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru. Tikmēr atsevišķās Eiropas valstīs tie sasniedz pat 600 eiro jeb 420 latus par hektāru.

Svarīgākais