Dombrovskis: aizdevēju vēlmes var ieviest korekcijas nākamā gada budžetā

Nākamā gada valsts budžets Saeimā pirmajā lasījumā, visticamāk, tiks pieņemts bez būtiskiem precizējumiem, taču uz otro lasījumu zināmas korekcijas var ieviest vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Tā šorīt televīzijas kanālam LNT norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Kā jau vēstīts, starptautiskajiem aizdevējiem ir iebildumi saistībā ar nodokļiem neapliekamā minimuma pazemināšanu un tā vietā viņi rosina ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokli.

Tiesa, premjers uzsver, ka starptautisko aizdevēju iebildumi, drīzāk, būtu jāuztver kā ierosinājumi, nevis norādes. Dombrovskis sacīja, ka progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokli varētu ieviest tikai tad, ja nekā citādāk nebūs iespējams panākt budžeta izdevumu samazinājumu.

Tāpat valdības vadītājs ir pārliecināts, ka, ja tik tiešām būtu nepieciešams ieviest progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokli, Latvijā tas būtu jāsāk piemērot no pietiekami zemiem ienākumu sliekšņiem.

Kā jau ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien sēdē pirmajā lasījumā izskatīs nākamā gada valsts budžeta projektu un to pavadošo likumprojektu paketi.

Valsts budžeta 2010. gada ieņēmumi plānoti 3 781 888 682 latu apmērā, bet izdevumi: 4 347 973 488 latu apmērā.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,7% no IKP.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais