"Latvenergo": vairāk nekā puse klientu norēķinās pēc Starta tarifa

Noslēdzies pirmais gads, kopš 2011.g.aprīlī stājās spēkā jaunie elektroenerģijas tarifi.

Atbilstoši AS "Latvenergo" izteiktajām prognozēm, aptuveni 55% klientu gada laikā ir patērējuši mazāk nekā 1200 kilovatstundas (kWh) elektrības, norēķinoties par to pēc Starta tarifa. Vairāk nekā pusei klientu objektu vidējais mēneša elektroenerģijas patēriņš ir līdz 150 kWh elektrības. Elektroenerģijas tarifi Latvijā ir zemāki par elektroenerģijas vidējo tarifu Eiropas Savienībā.

Noslēdzoties pirmajam gadam, kopš ieviesti jaunie elektroenerģijas tarifi, AS "Latvenergo" ir veikusi elektroenerģijas patēriņa statistikas analīzi Latvijā. Pirms gada, veidojot jauno tarifu struktūru, AS "Latvenergo" veica rūpīgu patēriņa datu analīzi, lai tā atbilstu sabiedrības elektroenerģijas patēriņa paradumiem. Šobrīd, kad varam atskatīties uz pirmo jauno tarifu gadu, jāsecina, ka patēriņa struktūra atbilst 2011.gadā plānotājai.

Apkopojot datus par elektroenerģijas patēriņu no pagājušā gada aprīļa līdz marta vidum, ir redzams, ka AS "Latvenergo" tarifu veidošanā izmantotie aprēķini par elektroenerģijas patēriņa paradumiem sabiedrības lielākajā daļā ir sociālekonomiski pamatoti. Kā jau uzņēmums uzsvēra pirms gada, atbilstoši norēķinu statistikai, vismaz 50% uzņēmuma klientu gadā neizmanto vairāk par 1200 kWh elektrības. Joprojām lielākā daļa - 55% - AS "Latvenergo" klientu norēķinās pēc Starta tarifa, savukārt pēc Pamata tarifa - 45% klientu.

Analizējot vidējo elektroenerģijas patēriņu mēneša laikā klientu objektos, aptuveni 50% no tiem tiek patērēti līdz 100 kWh mēnesī. Tas sakrīt ar uzņēmuma norēķinu datiem pirms gada, kas liecināja, ka aptuveni 50% no klientiem ir šajā patēriņa segmentā. Kopumā šajā sektorā ir vērojams neliels pieaugums, kas ir vērtējams kā pozitīvs ieguvums no energoefektivitātes viedokļa. Līdz ar to lielākā daļa klientu jeb 65% mēnesī nepatērē vairāk kā 150 kWh - arī šis īpatsvars gada laikā nav mainījies. Aptuveni 12% patērē 150-200 kWh/mēn, 12% - 200-300 kWh/mēn, 11 % - vairāk nekā 300 kWh/mēn.

Solvita Linde, AS "Latvenergo" Mārketinga un klientu apkalpošanas direktore: "Neskatoties uz statistiku, mēs nevaram runāt par vienotiem patēriņa paradumiem un modeļiem mājsaimniecībās, ko noteiktu elektroenerģijas vidējais patēriņa apjoms. Klientu elektrības patēriņa ieradumi ir ļoti dažādi, un tos ietekmē vairāku faktoru mijiedarbība - gan demogrāfiskie faktori, piem., cilvēku skaits ģimenē, ienākumu un izglītības līmenis, gan arī sadzīviskie, piem., mājokļa raksturojums un tajā esošās elektroierīces un to lietošanas biežums."

Norēķinu statistika par klientu vidējo patēriņu liecina, ka 46% no klientiem tarifs nav mainījies, 19% klientu tas pieaudzis vidēji par 0.003 Ls/kWh, 12% - par 0.009 Ls/kWh, 12% - par 0.014 Ls/kWh, un tikai 11% - par 0.02 Ls/kWh.

Atgādinām, ka no 1.aprīļa visiem mājsaimniecību patēriņa objektiem pirmajām 1200 patērētajām kWh gadā tiek piemērots Starta tarifs (populārākā tarifa T1 gadījumā - 0,0825 Ls/kWh), savukārt sākot ar 1201. kWh - Pamata tarifs (T1 gadījumā 0,1074 Ls/kWh). Aprīli kā tarifa perioda maiņas laiku, atšķirībā no kalendārā gada sākuma, noteica vairāku tā sastāvdaļu apstiprināšanas laiks, piemēram, OIK (obligātā iepirkuma komponente) atbilstoši likumam, tika mainīta 2011.g. aprīlī. Latvijā spēkā esošie elektroenerģijas tarifi ir zemāki par vidējo elektroenerģijas tarifu Eiropas Savienībā

AS "Latvenergo" vadība vairākkārt ir uzsvērusi, ka Latvijā elektroenerģijas tarifi netiks mainīti tuvākajos gados. Tādējādi, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, kur nesen pieauguši elektroenerģijas tarifi, sabiedrība ir pasargāta no cenu izmaiņām, kas ir vērojamas arī citu energoresursu, piem., degvielas, izmaksu kāpumā.