Pēc 1. aprīļa 70 procenti no Latvijā patērētās elektroenerģijas pirks brīvajā tirgū

© Ojārs Lūsis

Turpinoties elektroenerģijas tirgus liberalizācijai, pēc 1.aprīļa 70% no Latvijā patērētās elektroenerģijas tiks pirkta brīvajā tirgū.

Augstas tirgus atvērtības apstākļos AS „Latvenergo” ir nostiprinājusi līdera pozīcijas. Šobrīd uzņēmuma tirgus klientu patēriņš veido vairāk nekā divas trešdaļas no brīvajā tirgū pirktās elektroenerģijas kopējā apjoma.

Jau iepriekš ziņots, ka no 1.aprīļa Latvijas elektroenerģijas tirgum pievienojas aptuveni 4500 jauni dalībnieki, izdarot savu izvēli par elektroenerģijas tirgotāju brīvā tirgus apstākļos. Tādējādi brīvajā tirgū pārdotās elektroenerģijas apjoms palielinās līdz 70% no kopējā patēriņa, kas ir viens no augstākajiem tirgus atvērtības rādītājiem Baltijā. Paplašinoties tirgum un pieaugot konkurencei, AS „Latvenergo” joprojām ir klientu pirmā izvēle, saglabājot savas līdera pozīcijas.

Šobrīd, kad lielākā daļa jauno tirgus dalībnieku ir izdarījuši savu izvēli, AS „Latvenergo” klientu skaits brīvajā elektroenerģijas tirgū ir vairāk nekā 4000 jeb 64% no kopējā brīvā tirgus klientu skaita. Savukārt kopējais klientu elektroenerģijas patēriņš ir 3842 gigavatstundas (GWh) jeb 77% no kopējā patēriņa. Patlaban tirgotāju vēl nav izvēlējušies aptuveni 1400 klientu.

Kā norāda Dāvis Skulte, AS „Latvenergo” Elektroenerģijas pārdošanas direktors: „Šobrīd mēs esam guvuši apstiprinājumu tam, ka Latvenergo ir konkurētspējīgākais elektroenerģijas tirgotājs Latvijā – gan klientu skaits, gan patēriņš ir augstāki, nekā mēs, turpinoties elektroenerģijas tirgus liberalizācijai, rēķinājāmies. Tas ir patīkams un īpašs sasniegums, jo, neskatoties uz atsevišķu konkurentu iepriekš izvirzītajām ambīcijām sasniegt 35% no Latvijas tirgus, citu tirgotāju tirgus daļa ir 12% no klientu skaita un 14% no patēriņa.”

AS „Latvenergo” 2011.gadā ir nodrošinājusi 94% jeb 6749,7 GWh no kopējā Latvijas elektroenerģijas patēriņa, savukārt citi elektroenerģijas tirgus dalībnieki – 6% jeb 430,8 GWh.