Zemkopības ministre ar Krievijas vēstnieku Latvijā pārrunās tirdzniecības sadarbību

Trešdien, 28. martā zemkopības ministre Laimdota Straujuma tiksies ar Krievijas Federācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, lai pārrunātu abu valstu tirdzniecības sadarbību, tostarp jautājumus saistībā ar dzīvo cūku importa aizliegumu Krievijā.

Krievija ir nozīmīgākais Latvijas tirdzniecības partneris, kas trešo valstu starpā ierindojas pirmajā vietā lauksaimniecības produktu eksporta un importa ziņā. 2011. gadā uz Krieviju tika eksportēti 28% no visa Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta jeb 69% no visa Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta apjoma uz trešajām valstīm. Nozīmīgākās Latvijas eksporta produktu grupas, kas veido 83% no kopējā Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta uz Krieviju, ir alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī dzīvi dzīvnieki (dzīvas cūkas). Tāpat uz Krieviju eksportēja Latvijā ražoto pienu, piena produktus un olas.

Dzīvās cūkas ir trešais nozīmīgākais Latvijas lauksaimniecības eksporta produkts uz Krieviju. Kopš 2008. gada Latvijā audzēto dzīvo cūku eksports uz Krieviju pieaudzis piecas reizes no 3,3 tūkstošiem tonnu 2008. gadā līdz 16,3 tūkstošiem tonnu 2011. gadā (naudas izteiksmē no 3,3 miljoniem latu 2008. gadā līdz 14 miljoniem latu 2011. gadā).

Jau ziņots, ka šī gada 20. janvārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma un Krievijas Federācijas Lauksaimniecības ministre Jeļena Skriņņika parakstīja Latvijas un Krievijas kopēju paziņojumu par Lauksaimniecības konsultatīvās grupas izveidi. Lauksaimniecības konsultatīvās grupas darbības mērķis būs Latvijas un Krievijas ekonomiskās sadarbības uzlabošana lauksaimniecības un pārtikas ražošanas jomā.

Svarīgākais