Krājbankas maksātnespējas administratora disciplinārlietu neskatīs

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija ir saņēmusi AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") maksātnespējas administratora pārstāvja Jāņa Ozoliņa iesniegumu par izstāšanos no asociācijas, informēja asociācijas sabiedrisko attiecību konsultante Justīne Plūmiņa.

Kā ziņots, asociācija bija ierosinājusi disciplinārlietu pret Ozoliņu, inkriminējot viņam vairākus pārkāpumus, tostarp "Krājbankas" maksātnespējas procesā, par ko bija pieprasīti paskaidrojumi. Paskaidrojumus asociācija prasīja arī par 40 konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem 13 citos viņa administrējamos uzņēmumos. Disciplinārlietu bija paredzēts izskatīt trešdien, 28.martā, plkst.9.30.

Plūmiņa informēja, ka pret Ozoliņu sāktās disciplinārlietas izskatīšana asociācijā rīt nenotiks, ņemot vērā to, ka biedrs ir paziņojis par izstāšanos, jo dalība organizācijā ir brīvprātīga. Nesaņemot lūgto Ozoliņa skaidrojumu, asociācijai nav zināmi viņa argumenti un viedoklis par iespējamajiem profesionālajiem un likumdošanas pārkāpumiem.

Plūmiņa akcentēja, ka disciplinārlietas izskatīšanas rezultātā bargākais sods, kas administratoram var tikt piemērots, ir izslēgšana no asociācijas.

Pēc viņas teiktā, lai gan lieta pret Ozoliņu rīt netiks skatīta, rīt notiks plānotā asociācijas valdes sēde, kurā plānots pārrunāt šo gadījumu, kā arī valdes locekļi iepazīsies ar Ozoliņa iesniegumu par izstāšanos no organizācijas.

Plūmiņa papildināja, ka atbilstoši statūtiem asociācija ir neatkarīga brīvprātīga profesionāla sertificēto maksātnespējas procesa administratoru apvienība, kas īsteno profesionālās organizācijas funkcijas.

Asociācijas darbības mērķi ir administratoru organizatoriskās vienotības nodrošināšana, administratoru profesionālo interešu pārstāvība, aizstāvība, profesionālās atbilstības vērtēšana un kvalifikācijas celšana, kā arī tai noteikto uzdevumu veikšana, lai veicinātu kvalitatīvu tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa gaitu.

Atbilstoši statūtiem asociācija likumdošanā noteiktā kārtībā un apjomā veic administratoru profesionālās darbības uzraudzību, vērtē to darbības atbilstību profesionālajiem standartiem un ētikas normām, bet asociācijas biedru pienākums ir godprātīgi veikt normatīvajos aktos noteiktos administratora pienākumus.

Asociācijas statūtos noteikts, ka tās valde pēc pašas vai biedru iniciatīvas, vai pēc tiesas vai citu valsts un pašvaldību institūciju priekšlikuma, kā arī pēc personas sūdzības var ierosināt disciplinārlietu par administratoru profesionālo darbību reglamentējošo normatīvo aktu, asociācijas sapulces un citu institūciju lēmumu, apstiprināto noteikumu vai profesionālās ētikas kodeksa normu pārkāpšanu.

Asociācijas pārstāve informēja, ka 2011.gadā administratoru asociācija ir ierosinājusi un izskatījusi četras disciplinārlietas pret Administratoru asociācijas biedriem. Vienā gadījumā, izskatot disciplinārlietas, tika pieņemts valdes lēmums piemērot asociācijas biedram smagāko disciplinārsodu un izslēgt viņu no asociācijas, vienā gadījumā disciplinārlietas izskatīšanas rezultātā valde nolēmusi administratoram izteikt brīdinājumu, un vienā gadījumā administratoram izteikts rājiens.

Savukārt vienā gadījumā, izskatot disciplinārlietu un izvērtējot administratora pieļautā disciplinārpārkāpuma raksturu, saskaņā ar Disciplinārlietu izskatīšanas un sodu piemērošanas kārtības 12.punktu asociācijas valde izskaidrojusi administratoram tā rīcības nepareizību un pieņēmusi lēmumu izbeigt disciplinārlietu.

Svarīgākais